Üzleti tippek

Nagy magyar többlet a magyar-izraeli kereskedelemben

admin

2003. 05. 22. 00:00

Tavaly a magyar export 77 millió dollár volt Izraelbe, onnan a magyar behozatal csak 50 millió dollárt ért el – derül ki a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok legutóbbi felméréséből. Az egy évvel korábbi, összesen 154 millió dolláros forgalmon belül még csaknem azonos értékű volt a behozatal és a kivitel.

Az Izraelből származó import hanyatlását a fejlett technológiai ipar világméretű válságával magyarázta Simon Gábor, a budapesti izraeli nagykövetség kereskedelmi titkára az MTI-nek nyilatkozva. A magyar export 44 százaléka vegyi és műanyagipari termék -főként alapanyag – volt, ezt a gépipari termékek – köztük Suzuki gépkocsik – és járműalkatrészek követik, valamint olyan multinacionális cégek hazai termékei, mint a General Electric, vagy a Biogal Gyógyszergyár. Magyarország Izraelből túlnyomórészt elektronikai berendezéseket (35 százalék), továbbá fém-, vegyi-, műanyag és gumiipari termékeket vásárol. Jelentős bevételt könyvel el a magyar gazdaság az Izraelből eredő turizmusból is.

A japánok után az izraeliek költik el a legtöbb pénzt Magyarországon. 2001-ben több mint 120 ezren látogattak Izraelből Magyarországra, és az ottani gazdasági lassulás közepette tavaly is 90 ezren érkeztek onnan. Tavaly csak 5400 magyar turista járt Izraelben. A két ország közötti diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok újrafelvételétől, 1989-től tavaly év végéig izraeli vállalkozók 1,7 milliárd dollárt fektettek be magyarországi beruházásokba. Ezzel Izrael a külföldi beruházók sorában a 12. helyen áll. A beruházások mintegy 80 százaléka ingatlan. Ezek keretében épültek fel a Plaza Center Europe bevásárlóközpontjai, amelyekből kettő Budapesten, egy-egy pedig Sopronban, Győrött, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Kaposvárott, Pécsett, Szegeden, Szolnokon, Székesfehérváron, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon működik.

A tizenhatodikat Veszprémben napjainkban tervezik, ám ezzel elérkezik a “telítettség”, és egyelőre el is csendesül az izraeli beruházású bevásárló központok építése Magyarországon. Ezeket a Plaza Centereket az izraeli beruházók magyar vállalkozókkal építették fel, s bár maguk üzemeltetik, jelentős számú munkahelyet teremtettek a helyi lakosságnak. Ugyanez vonatkozik az Ofer-Brothers csoport által épített irodaházakra, szállodákra, parkoló- és lakóházakra. A két legnagyobb, izraeli többségű magyarországi ipari cég a Biogal Gyógyszergyár Rt. és az oltóanyaggyártással foglalkozó Humán Rt. Magyarország és Izrael között szabadkereskedelmi egyezmény van érvényben, ám teljes vámmentesség csak az ipari termékekre vonatkozik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.