Üzleti tippek

Moldova várja a magyar befektetőket

A Moldovai Köztársaság sok területen kedvező lehetőségeket tud nyújtani a magyar befektetők számára – hangsúlyozta Vasile Tarlev moldovai miniszterelnök az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Vasile Tarlev elmondta, hogy az elmúlt két évben stabilizálódott a moldovai gazdaság, a makroökonómiai mutatók a növekedés beindulását jelzik. Példaként említette, hogy míg a Független Államok Közösségében két évvel ezelőtt Moldova a gazdasági teljesítmény alapján az utolsó, illetve az utolsó előtti helyen állt, az idén már a második helyre került. Az elmúlt két évben az ipari termelés 14-20 százalékkal, a mezőgazdaság teljesítménye pedig 9 százalékkal növekedett. Mint mondta, a normalizálódás komoly eredménye az, hogy rendezték a több évre visszanyúló bérkifizetési elmaradásokat a költségvetési szférában, első alkalommal sikerült emelni a nyugdíjakat, a tanárok, az orvosok, a tudományos dolgozók fizetését. Tarlev elmondta, hogy a nagy privatizáció Moldovában lényegében lezárult.

A kedvezőtlen világpiaci körülmények miatt még késlekedik a távközlés privatizációja. Várható, hogy magánosítják az elektromos hálózat állami tulajdonban maradt egyharmadát. Hangsúlyozta, hogy a moldovai GDP 92 százalékát ma már a magánszektorban állítják elő. A kormányfő kiemelte, hogy Moldova nyitott gazdaság, rendkívül kedvező a földrajzi fekvése Kelet és Nyugat között. A gazdasági együttműködés a beruházások lehetséges területei közül az élelmiszeripart, ezen belül a konzervipart és a cukorgyártást, a mezőgazdaságot, a baromfi, sertés- és marhatenyésztést emelte ki.

Ugyancsak kedvező lehetőségek vannak beruházásokra az infrastruktúra, az oktatás, az egészségügy terén. Moldova számára nagyon kell a hasznosítható külföldi tapasztalat ahhoz, hogy az egykori Szovjetuniótól örökölt hadiüzemeket átállítsák polgári termelésre. A moldovai miniszterelnök külön kitért arra, hogy véleménye szerint távlatokban is komoly üzleti együttműködés alakulhat ki az energetikai szektorban a Transelektro, a gyógyszergyártásban pedig a Richter Gedeon társasággal.

Vasile Tarlev szerint komoly lendületet adna a moldovai-magyar kapcsolatoknak a gazdasági együttműködés fejlesztésének a magyar miniszterelnök látogatása. Magyar kormányfő még nem járt a Moldovai Köztársaságban. Elmondta, hogy már küldtek meghívót Medgyessy Péternek és bármikor nagy örömmel fogadnák a magyar miniszterelnök hivatalos látogatását. – Egy ilyen út nagymértékben segítene ahhoz, hogy a gyakorlatban valósítsuk meg azt az egyetértést, amely a két államfő között jött létre Vladimir Voronin idén februárban tett budapesti látogatásakor – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik