Üzleti tippek

Jövő héttől tárgyalja a parlament a civil stratégiát

Ezeregyszáz közhasznú és kiemelten közhasznú szervezet működését támogatja az idén az állam. A pályamunkákat elbíráló kuratórium négyszázmillió forintot osztott szét a nyertesek között. A kormány civil stratégiáját a jövő héten kezdi tárgyalni a parlament.

Több mint ezeregyszáz közhasznú és kiemelten közhasznú szervezet jut állami támogatáshoz az idén. A pályázati úton kiválsztott szervezeteknek négyszázmiliió forntot utal át a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala – jelentette be csütörtökön Baja Ferenc kormánymegbízott.

Hozzátette, a korábbi parlamenti döntéshozataltól eltérően az idén már valóban a civil szervezetek osztották szét a nekik szánt támogatásokat. A tizenöt tagú kuratóriumban csupán négy parlamenti képviselő kapott helyet.

Csaknem háromezer szervezet pályázott

Összesen 2 743 pályamunka érkezett, a kiírás szigorú feltételeinek azonban 670 szervezet nem felelt meg. Az értékelhető pályázatok közül pedig 956-ot utasítottak el. A közhasznú vagy kiemelten közhasznú alapítványoknak és társadalmi szervezeteknek 200 ezer és 1,1 millió forint közötti összeget ítéltek oda. A civilek összesen mintegy hárommiliárd forintnyi segítséget kértek.

Enyhíthet a szervezetek forráshiányán, hogy 43 millió forint, tavalyról megmaradt pályázati pént még szintén szétosztanak az idén.

Baja úgy gondolja, hogy a kuratórium működése minta lehet a várhatóan idén felállítandó és sok milliárd forinttal gazdálkodó Nemzeti Civil Alap (NCP) számára is. Az NCP-éről és a kormány civil stratégiájáról a jövő héten kezdődik meg az általános vita az Országgyűlésben.

Bérre és működésre költhető a támogatás

A támogatás bérjellegű kifizetésre, működési költségre, valamint szakmailag indokolt eszközbeszerzésre fordítható, a megítélt pénzt egy év alatt, de legkésőbb 2004. május végéig kell felhasználni. A szervezeteknek 2004. június 30-ig kell elszámolni.

A nyertes szervezetek nevét már az Európai Unióban elfogadott regionális bontásban tette közzé a kuratórium.

A Pest megyét és Budapestet tömörítő Közép-Magyarországi Régióban összesen 431 pályaművet bíráltak el pozitívan, a nyertesek 162 millió forintot kapnak. (Ebből 142 millió jut a fővárosra.)

A Közép-Dunántúli Régióban (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) 74 pályázat nyert, közöttük 26 millió forintot osztanak szét.

A Nyugat-Dunántúli Régióban (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) 58 támogatásra érdemes pályázat volt, a kuratórium 23 millió forint ad a nyerteseknek.

A Dél-Dunántúli Régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) 114 nyertes pályázója 40 millió forintnyi támogatásra számíthat.

Az Észak-Magyarországi Régió (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye) 93 sikeres pályázójának 35 millió forintot utalnak át.

Az Észak-Alföldi Régió (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 203 közhasznú szervezete 62 millió forintnyi segítséget kap.

A Dél-Alföldi Régió (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) 144 civil társulása 52 millió forintnyi támogatást nyert el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik