Üzleti tippek

Jövő héttől tárgyalja a parlament a civil stratégiát

Ezeregyszáz közhasznú és kiemelten közhasznú szervezet működését támogatja az idén az állam. A pályamunkákat elbíráló kuratórium négyszázmillió forintot osztott szét a nyertesek között. A kormány civil stratégiáját a jövő héten kezdi tárgyalni a parlament.

Több mint ezeregyszáz közhasznú és kiemelten közhasznú szervezet jut állami támogatáshoz az idén. A pályázati úton kiválsztott szervezeteknek négyszázmiliió forntot utal át a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala – jelentette be csütörtökön Baja Ferenc kormánymegbízott.

Hozzátette, a korábbi parlamenti döntéshozataltól eltérően az idén már valóban a civil szervezetek osztották szét a nekik szánt támogatásokat. A tizenöt tagú kuratóriumban csupán négy parlamenti képviselő kapott helyet.

Csaknem háromezer szervezet pályázott

Összesen 2 743 pályamunka érkezett, a kiírás szigorú feltételeinek azonban 670 szervezet nem felelt meg. Az értékelhető pályázatok közül pedig 956-ot utasítottak el. A közhasznú vagy kiemelten közhasznú alapítványoknak és társadalmi szervezeteknek 200 ezer és 1,1 millió forint közötti összeget ítéltek oda. A civilek összesen mintegy hárommiliárd forintnyi segítséget kértek.

Enyhíthet a szervezetek forráshiányán, hogy 43 millió forint, tavalyról megmaradt pályázati pént még szintén szétosztanak az idén.

Baja úgy gondolja, hogy a kuratórium működése minta lehet a várhatóan idén felállítandó és sok milliárd forinttal gazdálkodó Nemzeti Civil Alap (NCP) számára is. Az NCP-éről és a kormány civil stratégiájáról a jövő héten kezdődik meg az általános vita az Országgyűlésben.

Bérre és működésre költhető a támogatás

A támogatás bérjellegű kifizetésre, működési költségre, valamint szakmailag indokolt eszközbeszerzésre fordítható, a megítélt pénzt egy év alatt, de legkésőbb 2004. május végéig kell felhasználni. A szervezeteknek 2004. június 30-ig kell elszámolni.

A nyertes szervezetek nevét már az Európai Unióban elfogadott regionális bontásban tette közzé a kuratórium.

A Pest megyét és Budapestet tömörítő Közép-Magyarországi Régióban összesen 431 pályaművet bíráltak el pozitívan, a nyertesek 162 millió forintot kapnak. (Ebből 142 millió jut a fővárosra.)

A Közép-Dunántúli Régióban (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) 74 pályázat nyert, közöttük 26 millió forintot osztanak szét.

A Nyugat-Dunántúli Régióban (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) 58 támogatásra érdemes pályázat volt, a kuratórium 23 millió forint ad a nyerteseknek.

A Dél-Dunántúli Régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) 114 nyertes pályázója 40 millió forintnyi támogatásra számíthat.

Az Észak-Magyarországi Régió (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye) 93 sikeres pályázójának 35 millió forintot utalnak át.

Az Észak-Alföldi Régió (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 203 közhasznú szervezete 62 millió forintnyi segítséget kap.

A Dél-Alföldi Régió (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) 144 civil társulása 52 millió forintnyi támogatást nyert el.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.