Üzleti tippek

Riasztóan felkészületlenek a kkv-k

Bár Magyarországon a kis- és középvállalkozások 76 százaléka tudja, hogy az EU-csatlakozás közvetlenül érinteni fogja, mégis a felkészülést csupán töredékük kezdte el, főleg a konkrét információk hiánya miatt, amelyek csak szűk körben állnak rendelkezésre. Ez utóbbi helyzeten kíván változtatni a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég, amely április 16-tól európai uniós tájékoztató road show-ja keretében ismertette integrációs szolgáltatásait, s egyúttal több mint 1000 kkv-s és legalább 200 önkormányzati szakember körében készített felmérést Budapesten, Debrecenben, Győrött, Pécsett és Szegeden.

Mint Bienerth Gusztáv vezérigazgató a cég tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, ugyancsak 24. órájába érkezett a felkészülés az önkormányzatoknál, ám közülük is még csak kevesen ismerték fel, hogy szemléletváltásra, új megközelítésre van szükség a sikeres pályázáshoz. A nemzeti fejlesztési terv ugyan megfelelő kereteket biztosít ehhez, s az is nagy dolog, hogy – a tagjelöltek közül egyedül Magyarországon – meghirdetésre került a pályázat-előkészítési alap, de az uniós támogatások tényleges felhasználása alapvetően az önkormányzatokon, a kkv-kon múlik majd. Tíz kkv közül hat, saját bevallása szerint, még nem mérte fel, hogy a csatlakozás miként befolyásolja jelenlegi vám- és áfa-nyilvántartási rendszerét, adatszolgáltatási kötelezettségét, adóterheit – részletezte a felmérés eredményeit Erdős Gabriella, a PwC adótanácsadási üzletágának vezető partnere. Szerinte különösen Északkelet-Magyarországon kritikus a helyzet, ahol a válaszadók 71 százalékának fogalma sincs például a vámeljárások változásairól. Óriási erőfeszítések szükségesek ahhoz is, tette hozzá Ascsillán Endre – a cég EU- és állami támogatások csoportjának vezetője –, hogy a települések a 2004. január 1-jétől megnyíló pályázati lehetőségeket sikeresen használják ki.

A mielőbbi megfelelő felkészítésük azért is fontos, mert ha később valamely megnyert pályázat megvalósításánál hiányosságot fedeznek fel az EU szakértői, tíz éven belül előírhatják a kapott támogatás visszafizetését.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.