Üzleti tippek

Önfoglalkoztatás: terhek a munkaadóra

A munkaügyi tárcánál elkészült a vitaanyag az új munkavállalási forma, az önfoglalkoztatás koncepciójáról. Ez a kényszervállalkozások kiiktatását szolgálná.

Ettől azonban az önfoglalkoztató alapvetően más helyzetben lesz, mint az alkalmazottak, mert a munkavállaló a vállalkozókra vonatkozó kedvezőbb adójogszabályok szerint adózik majd, a munkaadónak azonban nőnek a terhei, mert a számlára kifizetett összeg után is meg kell fizetnie a tb-járulékot.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, a német modell alapján dolgozták ki a tervezetet, amellyel megszüntetnék a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatóst. Ez a munkát vállaló számára magasabb jövedelmet, de kisebb védettséget jelent, a munkaadó pedig mentesül a bérterhek megfizetésétől.

Burány szerint a munkaadók terhei csak fokozatosan, legkevesebb három év alatt nőnek meg. Ezt azzal indokolta, hogy a hazai bérterhek irreálisan magasak, és a koncepció rövid távú bevezetése veszélyeztené a foglalkoztatottságot. A szakminiszter vizsgálandó kérdésnek tekinti, hogy szükséges-e a dolgozóknak védelmet biztosító munkajogi szabályokat alkalmazni az önfoglalkoztatás esetén. Ilyennek tartja a felmondási védelmet, a rendes szabadság biztosítását, a munkaidő kereteinek meghatározását.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.