Üzleti tippek

Önfoglalkoztatás: terhek a munkaadóra

admin
admin

2003. 05. 21. 00:00

A munkaügyi tárcánál elkészült a vitaanyag az új munkavállalási forma, az önfoglalkoztatás koncepciójáról. Ez a kényszervállalkozások kiiktatását szolgálná.

Ettől azonban az önfoglalkoztató alapvetően más helyzetben lesz, mint az alkalmazottak, mert a munkavállaló a vállalkozókra vonatkozó kedvezőbb adójogszabályok szerint adózik majd, a munkaadónak azonban nőnek a terhei, mert a számlára kifizetett összeg után is meg kell fizetnie a tb-járulékot.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, a német modell alapján dolgozták ki a tervezetet, amellyel megszüntetnék a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatóst. Ez a munkát vállaló számára magasabb jövedelmet, de kisebb védettséget jelent, a munkaadó pedig mentesül a bérterhek megfizetésétől.

Burány szerint a munkaadók terhei csak fokozatosan, legkevesebb három év alatt nőnek meg. Ezt azzal indokolta, hogy a hazai bérterhek irreálisan magasak, és a koncepció rövid távú bevezetése veszélyeztené a foglalkoztatottságot. A szakminiszter vizsgálandó kérdésnek tekinti, hogy szükséges-e a dolgozóknak védelmet biztosító munkajogi szabályokat alkalmazni az önfoglalkoztatás esetén. Ilyennek tartja a felmondási védelmet, a rendes szabadság biztosítását, a munkaidő kereteinek meghatározását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.