Üzleti tippek

Júniustól kezdődik a Forrás Rt.-részvény-kárpótlási jegy csere

admin
admin

2003. 05. 19. 00:00

Előreláthatólag június közepén indul, s három hétig tart a Forrás Rt.-részvény-kárpótlási jegy csere. Az emisszióba 150 jegyzési helyet vonnak be. A kárpótlásijegy-tulajdonosoknak ez az utolsó lehetőségük, hogy felajánlják papírjukat, hiszen mint Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese fogalmazott: egy kibocsátásra készülnek.

Az ÁPV jelentős változtatásokat hajtott végre a Forrással kapcsolatban – mondta Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke. Az ÁPV elfogadta a szövetség javaslatait, így az elsőbbségi részvények fix 5 százalékos osztalék mértéke minimum 5 százalékra változott, azzal a kikötéssel, hogy ha a törzsrészvényekre ennél nagyobb osztalékot fizetnek, akkor az elsőbbségi részvényesek is ezt az összeget kapják. Az új alapszabály többek között korlátozza a saját részvény vásárlásának lehetőségét, a Forrás a bekerülési értéknél olcsóbban nem adhatja el a részvényt, alaptőke-emelés esetén a tulajdonosok elővásárlási joggal rendelkeznek, illetve a vezető testületekbe (ig., fb) olyan személy nem kerülhet be, aki a Forrás által tulajdonolt cégnél vezető tisztségviselő. Emellett az alaptőke 30 százaléka feletti döntések esetében csak a közgyűlés határozhat.

A tájékoztató elkészítéséhez most folyik a portfólióelemek részletes átvilágítása – mondta Patonai József, a Forrás elnök-vezérigazgatója. A tájékoztató a társaság 2003. március 31-i mérlegét tartalmazza, amelynek auditálása is folyamatban van. A tájékoztató tartalmazza az egyes portfóliócégekre vonatkozó információkat is – mutatott rá Polacsek Csaba, a CA IB vezérigazgatója.

A Forrás Rt. portfóliója az elmúlt egy hónap során nem változott, s a jegyzésig nem is fog – mondta kérdésünkre Patonai József. Ezt követően azonban mozgások várhatók, hiszen az egyik társaság májusi taggyűlésén dönt a Forrás kezében lévő kisebbségi részesedés megvásárlásáról, s hamarosan megnyílhat a lehetőség a három cukorgyár pakettjának felajánlására is a Nordzucker számára. Lapunk kérdésére, miszerint osztalék várható-e az egyes portfólióban szereplő cégektől, Patonai azt mondta: az MITT-nél már realizáltak osztalékot, s néhány helyen még számítanak rá.

Nem lesz második Forrás-kibocsátás – hangsúlyozta Vági, majd hozzátette: úgy állapították meg a kibocsátási mennyiséget (a Forrás jegyzett tőkéje 9 milliárd forint), hogy az elegendő legyen a jegyek felszívására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.