Üzleti tippek

Júniustól kezdődik a Forrás Rt.-részvény-kárpótlási jegy csere

Előreláthatólag június közepén indul, s három hétig tart a Forrás Rt.-részvény-kárpótlási jegy csere. Az emisszióba 150 jegyzési helyet vonnak be. A kárpótlásijegy-tulajdonosoknak ez az utolsó lehetőségük, hogy felajánlják papírjukat, hiszen mint Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese fogalmazott: egy kibocsátásra készülnek.

Az ÁPV jelentős változtatásokat hajtott végre a Forrással kapcsolatban – mondta Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke. Az ÁPV elfogadta a szövetség javaslatait, így az elsőbbségi részvények fix 5 százalékos osztalék mértéke minimum 5 százalékra változott, azzal a kikötéssel, hogy ha a törzsrészvényekre ennél nagyobb osztalékot fizetnek, akkor az elsőbbségi részvényesek is ezt az összeget kapják. Az új alapszabály többek között korlátozza a saját részvény vásárlásának lehetőségét, a Forrás a bekerülési értéknél olcsóbban nem adhatja el a részvényt, alaptőke-emelés esetén a tulajdonosok elővásárlási joggal rendelkeznek, illetve a vezető testületekbe (ig., fb) olyan személy nem kerülhet be, aki a Forrás által tulajdonolt cégnél vezető tisztségviselő. Emellett az alaptőke 30 százaléka feletti döntések esetében csak a közgyűlés határozhat.

A tájékoztató elkészítéséhez most folyik a portfólióelemek részletes átvilágítása – mondta Patonai József, a Forrás elnök-vezérigazgatója. A tájékoztató a társaság 2003. március 31-i mérlegét tartalmazza, amelynek auditálása is folyamatban van. A tájékoztató tartalmazza az egyes portfóliócégekre vonatkozó információkat is – mutatott rá Polacsek Csaba, a CA IB vezérigazgatója.

A Forrás Rt. portfóliója az elmúlt egy hónap során nem változott, s a jegyzésig nem is fog – mondta kérdésünkre Patonai József. Ezt követően azonban mozgások várhatók, hiszen az egyik társaság májusi taggyűlésén dönt a Forrás kezében lévő kisebbségi részesedés megvásárlásáról, s hamarosan megnyílhat a lehetőség a három cukorgyár pakettjának felajánlására is a Nordzucker számára. Lapunk kérdésére, miszerint osztalék várható-e az egyes portfólióban szereplő cégektől, Patonai azt mondta: az MITT-nél már realizáltak osztalékot, s néhány helyen még számítanak rá.

Nem lesz második Forrás-kibocsátás – hangsúlyozta Vági, majd hozzátette: úgy állapították meg a kibocsátási mennyiséget (a Forrás jegyzett tőkéje 9 milliárd forint), hogy az elegendő legyen a jegyek felszívására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik