Üzleti tippek

Herényi: válságban van az idegenforgalom

Az MDF parlamenti frakciójának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten kijelentette: az idegenforgalmi ágazat válságban van.

Herényi Károly közölte, az előző kormány világos célok szerint fejlődő Magyarországot adott át 2002 közepén az MSZP-SZDSZ-koalíciónak, amely egy “koncepciótlan, sodródó társadalom- és gazdaságpolitika” irányába vitte tovább. Hozzátette, a turisztikai bevételek 2001-hez képest folyamatosan csökkennek és 29 milliárd forint helyett mindössze 19 milliárd forint jut fejlesztésre és támogatásra, továbbá az eddigi tizennyolc helyett most csak nyolc területre lehet pályázatot benyújtani.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy míg 2001-ben 4,2 milliárd euró volt a turizmusból a bevétel, addig 2002-re ez az érték 3,4 milliárd euróra, azaz 20 százalékkal csökkent. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az idegenforgalom és a turizmus a gazdaság egyik húzóágazata kellene, hogy legyen.

Herényi Károly szerint a belföldi turizmus fejlesztése, a marketingeszközök jelentős átcsoportosítása, a hazai kis- és középvállalkozók helyzetbe hozása és a megkezdett beruházások, illetve projektek végig vitele hozhatna fellendülést a magyar idegenforgalomban. Kiemelte a kis- és középvállalkozásokat, amelyek ezen a területen dolgoznak, és legtöbbjük nem hitelképes. “Ezért az MDF azt javasolja, hogy állami hitelgarancia alapot hozzanak létre, amely hozzásegíti a vállalkozókat a hitelfelvételhez” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik