Üzleti tippek

Evás fizess!

Május végéig kell az evásoknak első alkalommal bevallani és befizetni a házipénztáruk utáni adót. A köznyelvben e néven elhíresült közteher hivatalos neve: osztalékadót kiváltó adó. Mértéke 20 százalék, amit három év alatt egyenlő részletekben lehet leróni.

A késedelmes adóbefizetést az adóhatóság mulasztási bírság kiszabásával szankcionálja. Az Adózás rendjéról szóló törvény 74. § (11) bekezdése értelmében magánszemély maximum ötvenezer, társaság legfeljebb százezer forint bírsággal sújtható. Arról szó sincs, hogy a késedelmes adófizetés miatt bármely vállalkozós kikerülne a saját maga által választott evakörből.

Onnan csak abban az esetben kell távoznia, ha árbevétele az év végéig meghaladja a 15 millió forintos felső határt, illetve ha valamilyen megfontolásból az áfakörbe szeretne visszajutni, és december 20-ig jelzi ezt a területileg illetékes adóhatóságnak. Az evásoknak az idén a legközelebbi befizetési kötelezettsége május 31.

Mivel ez a nap szombatra esik, június 2-án éjfél a határidő. Ezen határidőig a számviteli törvény hatálya alól kikerülő, tehát vagyonkimutatással nem rendelkező, bevételi nyilvántartást választó betéti társaságoknak és közkereseti társaságoknak kell az osztalékadót kiváltó adót a társasági adóbevallásukban megállapítaniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik