Üzleti tippek

Három csatlakozó ország alkalmas az euró 2008-as bevezetésére

admin
admin

2003. 05. 16. 00:00

A Reuters által elemzők körében végzett felmérés szerint hazánk Lengyelország és Szlovénia mellett tagja lesz annak a hármas országcsoportnak, mely 2005-től az úgynevezett ERM2 rendszeren belül nemzeti fizetőeszközét az euróhoz köti.

Hazánk számára az elemzők a 245 forintos euróárfolyamot tartják a leginkább elfogadhatónak a rögzítés szintjének meghatározásakor. Csehország várhatóan csak egy évvel az említett országokat követően válik az árfolyam-mechanizmus részévé.

A csatlakozó államoknak hivatalosan két évet kellene eltölteniük a rendszeren belül, bizonyítva ezzel alkalmasságukat az euró átvételére. Ennek ellenére a konszenzusos vélemény szerint az egységes fizetőeszköz bevezetése ehhez képest valamennyi országban egy évet késni fog, így Magyarország Szlovéniával és Lengyelországgal karöltve 2008-ban, Csehország pedig 2009-ben válthatna a jelenlegi nemzeti fizetőeszközökről az európai devizára. A késlekedés legfőbb okaként az elemzők a túlköltekező költségvetéseket és az euró bevezetése iránti elkötelezettség lanyhulását említik.

A hazai bérszínvonal gyors ütemű növekedését és a kormányzat túlköltekezését látja az ország első körös eurózóna-csatlakozását leginkább veszélyeztető tényezőnek Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.