Üzleti tippek

Egyezség sertésügyben

A tegnapi sikeres egyeztetések nyomán a Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) egyelőre eláll a hazai sertéspiac válsága miatt újabb agrárdemonstrációk szervezésétől – jelentette be Jakab István, a gazdaköri szervezet elnöke.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tegnap megszületett megállapodás szerint a szaktárca május végéig életben tartja az átvételi kategóriánként és kilogrammonként 15-20 forintos minőségi támogatási rendszert, valamint – a kiviteli támogatásokat korlátozó WTO-megállapodás keretén belül – az áprilisban meghirdetetett exportszubvenciókat.

Németh Imre miniszter munkatársunknak az egyeztetés után elmondta, hogy a szakmai szervezetek és a minisztérium delegáltjaiból már a jövő héten létrejön az úgynevezett árfigyelő bizottság, amelynek megállapításai alapján a hónap végén felülvizsgálják a jelenlegi szabályozást. A fő cél az, hogy a termelők az állatok leadásával legalább az önköltséghez hozzájussanak. A gazdakörök tárgyalódelegációja elfogadta a minisztérium javaslatait, illetve a végrehajtásukhoz felajánlott garanciákat, így egyelőre nem folytatódnak a meghirdetett gazdademonstrációk.

A minisztérium a közeljövőben változtatni kíván a jelenlegi árszabályozáson – mondta a miniszter. Az új rendszerben a hazai árak alakulását a közepesnek mondható, úgynevezett U minőségi kategóriában jegyzett, öt meghatározó európai országban jellemző mértékekhez kívánják igazítani. Németh Imre kérdésünkre elmondta: a szabályozáshoz szükséges forrásokat a tárca – átcsoportosítások után – biztosítja. A minisztérium eddigi adatai szerint az élő állatok és a darabolt sertéshús kiviteli kereteinek lekötése éppúgy jól halad, mint a túlsúlyos (elsősorban kistermelőknél lévő) sertések felvásárlására meghirdetett állami akció. A miniszter jelezte: a meghirdetett hetvenezer darabból három nap alatt már húszezret lekötöttek a falugazdászoknál a termelők.

A minisztérium vállalta azt is, hogy ha a termelői érdekképviselet tudomására jut bizonytalan származású húsáru Magyarországra érkezése és forgalomba hozatala, akkor az ügyben külön vizsgálatot indít, s az ágazati árbizottság feladatai közé az egyes feldolgozók kifizetéseinek ellenőrzése is beletartozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik