Üzleti tippek

Paks miatt nem drágul az áram

A Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának leállítása miatt tíz százalékkal csökkent a hazai energiatermelés. A hiányzó áramot külföldi importból és a hazai erőművi kapacitásokból pótolják – közölte szerdán a parlament szakbizottságának kihelyezett ülésén Szalay Gábor, a gazdasági minisztérium politikai államtitkára. Ennek ellenére az energia ára nem emelkedik.

Szalay Gábor hozzátette: nukleáris sugárzás veszélye az üzemzavar legkritikusabb időszakában sem állt fenn. Paks pedig időben eleget tett a nemzetközi szerződésekben foglalt tájékoztatási kötelezettségeinek.

Az energia ára az üzemzavar miatt nem emelkedik az idén és várhatóan jövőre sem – jelentette be Lengyel Gyula, a Magyar Villamos Művek elnöke.

Az üzemzavar felelősét még keresik

Kocsis István, az atomerőmű vezetője elmondta: a felelősség és a kártérítés ügyében tárgyalásokat folytatnak a fűtőelemek tisztítását végző Framatome ANP, német-francia céggel. Ismeretes, a kazettákon lerakódott anyagok eltávolításakor szabadultak ki a radioaktív gázok. A 2-es blokk leállítása napi ötvenmillió forint árbevétel-kiesést jelent Paksnak, a vitás kérdések tisztázása és a létesítmény újraindítása akár egy-másfél évig is elhúzódhat.

Ralf Güldner, a Framatome ANP műszaki igazgatója, szerint az üzemzavar nem a tisztításkor, hanem ezt követően következett be. Hangsúlyozta, a felelősség kérdésben korai lenne ítélni, hiszen még jó pár vizsgálatot szükséges ennek megállapítása érdekében lefolytatni.

A bizottsági ülésen elhangzott, újragondolják a kazetták tisztításának módszerét. A Fidesz pedig parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Leállítják a 4-es blokkot

Karbantartás miatt még a héten 24 napra lezárják az erőmű 4-es blokkját. Ez a tervezett intézkedés azonban nem okoz további zavarokat az áramellátásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik