Üzleti tippek

Paks miatt nem drágul az áram

admin
admin

2003. 05. 15. 00:00

A Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának leállítása miatt tíz százalékkal csökkent a hazai energiatermelés. A hiányzó áramot külföldi importból és a hazai erőművi kapacitásokból pótolják – közölte szerdán a parlament szakbizottságának kihelyezett ülésén Szalay Gábor, a gazdasági minisztérium politikai államtitkára. Ennek ellenére az energia ára nem emelkedik.

Szalay Gábor hozzátette: nukleáris sugárzás veszélye az üzemzavar legkritikusabb időszakában sem állt fenn. Paks pedig időben eleget tett a nemzetközi szerződésekben foglalt tájékoztatási kötelezettségeinek.

Az energia ára az üzemzavar miatt nem emelkedik az idén és várhatóan jövőre sem – jelentette be Lengyel Gyula, a Magyar Villamos Művek elnöke.

Az üzemzavar felelősét még keresik

Kocsis István, az atomerőmű vezetője elmondta: a felelősség és a kártérítés ügyében tárgyalásokat folytatnak a fűtőelemek tisztítását végző Framatome ANP, német-francia céggel. Ismeretes, a kazettákon lerakódott anyagok eltávolításakor szabadultak ki a radioaktív gázok. A 2-es blokk leállítása napi ötvenmillió forint árbevétel-kiesést jelent Paksnak, a vitás kérdések tisztázása és a létesítmény újraindítása akár egy-másfél évig is elhúzódhat.

Ralf Güldner, a Framatome ANP műszaki igazgatója, szerint az üzemzavar nem a tisztításkor, hanem ezt követően következett be. Hangsúlyozta, a felelősség kérdésben korai lenne ítélni, hiszen még jó pár vizsgálatot szükséges ennek megállapítása érdekében lefolytatni.

A bizottsági ülésen elhangzott, újragondolják a kazetták tisztításának módszerét. A Fidesz pedig parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Leállítják a 4-es blokkot

Karbantartás miatt még a héten 24 napra lezárják az erőmű 4-es blokkját. Ez a tervezett intézkedés azonban nem okoz további zavarokat az áramellátásban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.