Üzleti tippek

Havonta hatszáz céget számolnak fel

admin
admin

2003. 05. 15. 00:00

Sok vagyontalan céget számolnak fel, így egyre több felszámoló nem jut időben a pénzéhez. A Fővárosi Bíróság által kezelt alapban sincs elegendő pénz a tartozások rendezésére. Igaz, a felszámolt MiZo félmilliárdos befizetése most javíthat a helyzeten. A fizetésképtelenség miatt indított eljárások száma az első negyedévben háromezerre csökkent, a felszámolási eljárások száma viszont tovább nőtt.

A felszámolt MiZo Rt. a múlt héten befizetett 503 millió forintot a Fővárosi Bíróság (FB) kezelésében lévő díjkiegészítési számlára. Ebből a pénzből az FB ki tudja fizetni a felszámolócégek felé fennálló, másfél éve halmozódó tartozását. Ebből az alapból fedezik azokat a felszámolói díjakat, amelyekre az eljárás alá vont cégek vagyona nem nyújt fedezetet.

Az elmúlt időszakban kevés befizetés érkezett a cégektől, a felszámolóktól és a bíróságoktól a számlára, miközben egyre szaporodtak a vagyontalan cégek felszámolásai. Az érvényes szabályok szerint a felszámolás befejezését követő 15 napon belül kellene teljesíteni a felszámolói igényeket. A kifizetések másfél éves csúszásba kerültek, a díjkiegészítési számla forgalmi egyenlegén mintegy 80 milliós hiány képződött.

Kevesebb végelszámolási, több felszámolási eljárás

A gazdaság stabilizálódását jelzi, hogy a fizetésképtelenség miatt indított eljárások száma évek óta, ha kismértékben is, de csökken. Két éve március végéig összesen mintegy 3300 felszámolási, végelszámolási és csődeljárás kezdődött. Tavaly körülbelül 3200, idén pedig már csak alig több mint háromezer ilyen procedúra vette kezdetét az első három hónapban.

A fizetni nem tudó vállalkozások a csődvédelmet továbbra is csak rendkívül ritkán választják. Idén három hónap alatt mindössze nyolc csődeljárás kezdődött, tavaly négy, két éve 13 esetben kértek a fizetni nem tudó társaságok csődvédelmet. Az első negyedévben indított végelszámolási eljárások száma – bár két év alatt kétharmadára csökkent – még mindig meghaladja az ezret.

A felszámolások száma viszont évek óta emelkedik, noha az összes ügyszám csökken. Idén március végéig 1868 ilyen eljárás kezdődött – derül ki a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség legújabb adataiból. Ez öt százalékkal több a tavalyinál, és csaknem harminc százalékkal haladja meg a két évvel ezelőttit. Akkor az első negyedévben a felszámolási eljárások száma az 1500-at sem érte el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.