Üzleti tippek

Havonta hatszáz céget számolnak fel

Sok vagyontalan céget számolnak fel, így egyre több felszámoló nem jut időben a pénzéhez. A Fővárosi Bíróság által kezelt alapban sincs elegendő pénz a tartozások rendezésére. Igaz, a felszámolt MiZo félmilliárdos befizetése most javíthat a helyzeten. A fizetésképtelenség miatt indított eljárások száma az első negyedévben háromezerre csökkent, a felszámolási eljárások száma viszont tovább nőtt.

A felszámolt MiZo Rt. a múlt héten befizetett 503 millió forintot a Fővárosi Bíróság (FB) kezelésében lévő díjkiegészítési számlára. Ebből a pénzből az FB ki tudja fizetni a felszámolócégek felé fennálló, másfél éve halmozódó tartozását. Ebből az alapból fedezik azokat a felszámolói díjakat, amelyekre az eljárás alá vont cégek vagyona nem nyújt fedezetet.

Az elmúlt időszakban kevés befizetés érkezett a cégektől, a felszámolóktól és a bíróságoktól a számlára, miközben egyre szaporodtak a vagyontalan cégek felszámolásai. Az érvényes szabályok szerint a felszámolás befejezését követő 15 napon belül kellene teljesíteni a felszámolói igényeket. A kifizetések másfél éves csúszásba kerültek, a díjkiegészítési számla forgalmi egyenlegén mintegy 80 milliós hiány képződött.

Kevesebb végelszámolási, több felszámolási eljárás

A gazdaság stabilizálódását jelzi, hogy a fizetésképtelenség miatt indított eljárások száma évek óta, ha kismértékben is, de csökken. Két éve március végéig összesen mintegy 3300 felszámolási, végelszámolási és csődeljárás kezdődött. Tavaly körülbelül 3200, idén pedig már csak alig több mint háromezer ilyen procedúra vette kezdetét az első három hónapban.

A fizetni nem tudó vállalkozások a csődvédelmet továbbra is csak rendkívül ritkán választják. Idén három hónap alatt mindössze nyolc csődeljárás kezdődött, tavaly négy, két éve 13 esetben kértek a fizetni nem tudó társaságok csődvédelmet. Az első negyedévben indított végelszámolási eljárások száma – bár két év alatt kétharmadára csökkent – még mindig meghaladja az ezret.

A felszámolások száma viszont évek óta emelkedik, noha az összes ügyszám csökken. Idén március végéig 1868 ilyen eljárás kezdődött – derül ki a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség legújabb adataiból. Ez öt százalékkal több a tavalyinál, és csaknem harminc százalékkal haladja meg a két évvel ezelőttit. Akkor az első negyedévben a felszámolási eljárások száma az 1500-at sem érte el.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.