Üzleti tippek

Többen várnak javulást a gazdaságban, de szó sincs optimizmusról

admin
admin

2003. 05. 14. 00:00

Több cég számít javulásra, mint romlásra, illetve a nemzeti össztermék lassú növekedése. Az ipari termelés bővülési ütemének kedvező változása is kimutatható. Mindezek ellenére sem nevezik kedvezőnek a jelenlegi gazdasági klímát az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézete (GVI) elemzői az üzleti szektorban készített felmérés alapján.

Nem rossz gazdasági helyzetet, illetve depressziót mutattak ki, illetve tapasztaltak a GVI munkatársai a vállalati konjunktúra felmérés elkészítésekor. Az áprilisi adatgyűjtés összegzéséből kitetszik azonban, hogy a múlt év őszén készült hasonló felméréshez képest tovább romlottak a cégek önértékelései az üzleti helyzetről és a kilátásokról. A GVI vállalati bizalmi indexe, valamint konjunktúra mutatója három év óta most a legrosszabb. A kutatók úgynevezett bizonytalansági mutatót is alkalmaznak elemzésükben, mely viszont 1998 óta most a legmagasabb.

Tovább romlottak a cégek létszámbővítési szándékai az elmúlt félévre vonatkozó adatok szerint, tovább nőtt az elbocsátást és az adott foglalkoztatási szint megtartását tervezők aránya. Kedvezőtlenebb képet mutat a jövedelmezőség jövőbeni alakulására vonatkozó várakozás adatsora, s nem más a helyzet a kapacitás kihasználásának előrejelzése tekintetében sem. A felvétel eredményei szerint várhatóan tovább folytatódik a beruházási aktivitás hanyatlása. Ezzel együtt is továbbra is magasabb a beruházásaikat növelni, mint csökkenteni szándékozó cégek aránya, így 2003-ra a beruházási aktivitás stagnálását, illetve kismértékű növekedését lehet előre jelezni.

Az azonban már tetten érhető, hogy az erős forint miatti sokkon már túl vannak a cégek, s bizonyos mértékben már alkalmazkodni tudnak a kialakult viszonyokhoz. “Lecsengett” a tavalyi bérkiáramlás miatti feszültség is, s egyre több cég a stabilizálódást várja.

A múlt év utolsó negyedévében, s azóta is a GDP lassú növekedése tapasztalható, valamint – az előzetes adatok szerint – 2003 első negyedévében az ipari termelés bővülési üteme is javulni látszik. Fellendülés főképp ott tapasztalható, ahol az értékesítés legalább kétharmadát az export teszi ki. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének az is a következtetése, hogy ellentétben az elmúlt félévben kapott eredményekkel, az üzleti helyzet várható alakulásának megítélése romlott, de továbbra is több cég számít javulásra, mint romlásra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.