Üzleti tippek

Többen várnak javulást a gazdaságban, de szó sincs optimizmusról

Több cég számít javulásra, mint romlásra, illetve a nemzeti össztermék lassú növekedése. Az ipari termelés bővülési ütemének kedvező változása is kimutatható. Mindezek ellenére sem nevezik kedvezőnek a jelenlegi gazdasági klímát az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézete (GVI) elemzői az üzleti szektorban készített felmérés alapján.

Nem rossz gazdasági helyzetet, illetve depressziót mutattak ki, illetve tapasztaltak a GVI munkatársai a vállalati konjunktúra felmérés elkészítésekor. Az áprilisi adatgyűjtés összegzéséből kitetszik azonban, hogy a múlt év őszén készült hasonló felméréshez képest tovább romlottak a cégek önértékelései az üzleti helyzetről és a kilátásokról. A GVI vállalati bizalmi indexe, valamint konjunktúra mutatója három év óta most a legrosszabb. A kutatók úgynevezett bizonytalansági mutatót is alkalmaznak elemzésükben, mely viszont 1998 óta most a legmagasabb.

Tovább romlottak a cégek létszámbővítési szándékai az elmúlt félévre vonatkozó adatok szerint, tovább nőtt az elbocsátást és az adott foglalkoztatási szint megtartását tervezők aránya. Kedvezőtlenebb képet mutat a jövedelmezőség jövőbeni alakulására vonatkozó várakozás adatsora, s nem más a helyzet a kapacitás kihasználásának előrejelzése tekintetében sem. A felvétel eredményei szerint várhatóan tovább folytatódik a beruházási aktivitás hanyatlása. Ezzel együtt is továbbra is magasabb a beruházásaikat növelni, mint csökkenteni szándékozó cégek aránya, így 2003-ra a beruházási aktivitás stagnálását, illetve kismértékű növekedését lehet előre jelezni.

Az azonban már tetten érhető, hogy az erős forint miatti sokkon már túl vannak a cégek, s bizonyos mértékben már alkalmazkodni tudnak a kialakult viszonyokhoz. “Lecsengett” a tavalyi bérkiáramlás miatti feszültség is, s egyre több cég a stabilizálódást várja.

A múlt év utolsó negyedévében, s azóta is a GDP lassú növekedése tapasztalható, valamint – az előzetes adatok szerint – 2003 első negyedévében az ipari termelés bővülési üteme is javulni látszik. Fellendülés főképp ott tapasztalható, ahol az értékesítés legalább kétharmadát az export teszi ki. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének az is a következtetése, hogy ellentétben az elmúlt félévben kapott eredményekkel, az üzleti helyzet várható alakulásának megítélése romlott, de továbbra is több cég számít javulásra, mint romlásra.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.