Üzleti tippek

Már jövőre megháromszorozódik az uniós támogatás mértéke

2004 és 2006 között az uniós támogatás ugrásszerűen emelkedni fog, s a mostani évi 60 milliárd forintról jövőre már felmegy 200 milliárdra, 2006-ban pedig már eléri a 300 milliárdot is.

Erről Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese beszélt szerdán Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetsége integrációs és nemzetközi kapcsolatok bizottságának ülésén.

Közlése szerint ezek nettó támogatási összegek, s ha hozzászámítjuk a társfinanszírozást is, akkor három év alatt legalább ezermilliárd forint értékű fejlesztési program megvalósítására adódik lehetőség. Utalt arra, hogy az Európai Unió minden fejlesztésnek maximum a háromnegyed részét finanszírozza, a maradék 25 százalékot pedig a kedvezményezett országnak kell állnia.

Heil Péter az MTI beszámolója szerint rámutatott: ez lehet költségvetési támogatás, vagy közvetlenül a kedvezményezett saját pénzforrása is, illetve magánfinanszírozás, avagy hitelek bevonása. Megjegyezte: ha például valaki megvalósít egy projektet, amihez hitelt vesz fel, akkor a hitel összegét az EU-ban saját forrásként ismerik el.

Az előadó jelezte: a társfinanszírozáshoz szükséges összegek előteremtése számos önkormányzatnak gondot okoz, s ezzel a kormány is számolt a nemzeti fejlesztési terv kialakításakor. Mint mondta: ezért a szükséges önrészt a kabinet igyekszik majd alacsony szinten tartani azáltal, hogy a projektekhez nyújtott költségvetési támogatásokat – lehetőségei szerint – növeli.

Hozzáfűzte: az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok külön támogatásának vagy kedvezményes pénzforrásokhoz jutásuknak a lehetőségét pedig megvizsgálja a kormányzat.

Az elnökhelyettes felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az önkormányzatoknak nem szabad tétlenül arra várniuk, hogy majd az állam úgyis megoldja a problémáikat. Minél inkább biztosított a saját forrás az adott önkormányzat költségvetésében, annál jobbak az esélyei a pályázatoknál. Ugyanis nem az fog támogatást kapni, aki kilobbizza, hogy a pályázatát fogadják be, hanem csak az jut uniós pénzekhez, akinek a pályázata kész, s minden szempontból elfogadható – jegyezte meg Heil Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik