Üzleti tippek

Szolgáltató irodák az uniós támogatások megszerzéséért

Növelni kell a kistérségek anyagi eszközeit, hogy ezek képesek legyenek a csatlakozás után az uniós forrásokra pályázni – közölte Nagy Sándor államtitkár egy keddi konferencia megnyitóján. A kormány létrehozná a nagyváros és környéke kategóriát is, hogy a fejlesztési források pályázatain együtt indulhassanak.

A területfejlesztési törvény módosításának koncepciója erősíti a kistérségi és a regionális fejlesztési szinteket – mondta Nagy Sándor politikai államtitkár. A Sikeres kistérségi munkaszervezetek a területfejlesztésben című keddi budapesti konferencia megnyitóján Nagy Sándor elmondta: a regionális szint erősítése egyebek mellett azt jelenti, hogy érdemi fejlesztési forrást decentralizálnak erre a területre. A kistérségi fejlesztési szint új szereplőként jelenne meg a területfejlesztésben. A törvény módosítását követően kistérségi területfejlesztési tanácsok jönnének létre, amelyek fejlesztési forrásokkal rendelkeznek majd, hogy a helyi fejlesztési ügyekben dönteni tudjanak.

Iroda szakértőkkel

Nagy Sándor szólt arról, hogy a régiók megerősítése azért is fontos, hogy a későbbiekben önállóan tudjanak pályázni közösségi forrásokra. A regionális fejlesztési tanácsokban csökkenne az állami többség, és azoknak a minisztériumoknak a részvétele lenne indokolt, amelyek érintettek az operatív fejlesztési programokban.

A kistérségekkel kapcsolatosan Nagy Sándor elmondta, hogy a kistérségekben munkaszervezet, azaz kistérségi szolgáltató iroda jönne létre, hogy legyen szakértői háttere a kistérségben folyó területfejlesztésnek.

Nagyváros és környéke

Az államtitkár a konferencia megnyitójában utalt arra, hogy a törvény módosításával létrehoznák a nagyváros és környéke kategóriát, hogy a fejlesztési források pályázatain egy kategóriában indulhassanak.

Nagy Sándor közölte, a területfejlesztési törvény módosításával egyidőben több országgyűlési határozatot is szeretnének elfogadtatni. Az egyik a térségi lehatárolás szabályozásáról, a másik pedig a területfejlesztési támogatásról szólna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik