Üzleti tippek

Nem változik visszamenõleg a lakáshitelek állami támogatása

Cáfolja a kormány a napokban felröppent rémhíreket, mely szerint a Fidesz kormyázása alatt bevezett kedvezményes lakáshitelek kamatai megváltoznának. A kormány nem tervez visszamenõleges hatályú változtatásokat a lakáshitelezéshez nyújtott állami támogatásokban. Ez ellentétes lenne a Medgyessy-kormány által vallott és követett elvekkel, ellentétes lenne a jogállamisággal, ez a kormány pedig nem az a kormány, amely megsérti a jogállamiságot.

A kormány tervei szerint az önálló otthon megteremtéséhez a jövõben hitelt felvevõk számára sem változnak lényegesen a pénzügyi feltételek. Változatlan marad tehát a lakáshitel futamideje és adós kamatterhe is. Ezen elvek leszögezésével a kormány határozottan cáfolja az utóbbi hetekben-napokban lábra kapott alaptalan híreszteléseket, találgatásokat és csúsztatásokat.

A jelzáloghitelek kamattámogatása, a fiatal házasok kiegészítõ kamattámogatású kölcsöne alapvetõ, pozitív változásokat hozott a lakáspiacon, a lakással nem rendelkezõk széles körének tette és teszi lehetõvé a jövõben is, hogy önálló otthont teremtsenek. A kormány ezt a lehetõséget nem szûkíteni, hanem éppen bõvíteni kívánja. Ezt szolgálta a lakásépítési kedvezmény (szocpol támogatás) emelése, amely az önerõ kiegészítésével az alacsonyabb jövedelmûek számára is egyre inkább elérhetõvé teszi a lakásépítést, vásárlást, a hitelek felvételét.

Van néhány eleme a jelenlegi rendszernek, ami módosításra szorul. Ezek a módosítások elsõsorban azt szolgálják majd, hogy a támogatások, kedvezmények azoknak segítsenek, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. A kormány ugyanakkor meg kívánja szüntetni a ma meglévõ visszaélési lehetõségeket.

Az infláció mérséklõdése lehetõvé teszi a bankoknak nyújtott kamattámogatás mérséklését. Ez a lépés csökkenti a bankok nyereségét, de nem érinti a hitelfelvevõket. A kormány elõkészít néhány olyan lépést, ami a kisjövedelmûek, gyermekes családok lakáshoz jutási lehetõségét bõvíti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik