Üzleti tippek

Májusban kétszer fizet az evázó

E hónap végéig kell megfizetniük az evázóknak az osztalékadót kiváltó adó elsõ részét. Ez mintegy 15 ezer evás vállalkozást érint. Szintén május végéig kell a tavalyi évrõl szóló társaságiadó-kötelezettségnek eleget tenni. Az osztalékadóból származó adó 4-5 milliárd forintos állami bevételt jelent.

Az egyszerûsített vállalkozói adóra (eva) áttért adóalanyok hamarosan újabb fizetési kötelezettség elé néznek, a múlt évi nyereség adóelszámolása mellett ugyanis május végéig kell befizetniük az osztalékadót kiváltó adó esedékes részét is. A házipénztárakban a korábbi években felhalmozott vagyon után a törvény 20 százalékos adót állapít meg, melyet három egyenlõ részletben kell három év alatt befizetni. Az elsõ teljesítés határideje 2003 május 31., mivel idén ez a nap szombatra esik, ezért a rákövetkezõ hétfõn, június 2-án éjfélig lesz idõ eleget tenni az adóbefizetésnek.

Az osztalékadót kiváltó adót nem minden evásnak kell fizetnie, csak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a nyilvántartásaikat nem a számviteli törvény szerint vezetik, hanem bevételi nyilvántartást vezetnek. A vállalkozási formák közül ezt a jogi személyiség nélküli betéti társaságok és a közkereseti társaságok választhatták, így a mostani befizetési kötelezettség is csak rájuk vonatkozik, az egyéni vállalkozókra, kft.-kre és más formációkra nem. Ez a kör teszi ki az evára bejelentkezett társas vállalkozások több mint 80 százalékát.

Az adóbevallást a 0271/EVA nyomtatványon kell megtenni. Ugyanez a nyomtatvány szolgál a társasági adó bevallására is, vagyis nem kell két nyomtatvánnyal bíbelõdniük az adózóknak. Aki kiesik az evakörbõl, annak egy összegben kell a hátralévõ adót megfizetnie.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a mintegy 60 ezer evázó vállalkozás közül 14 768 azok száma, amelyek érintettek az osztalékadót kiváltó adó befizetésében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a költségvetés nem jut nagy bevételhez, számításaink szerint néhány milliárd forintra rúghat a cégek átutalása. A tárca korábbi kalkulációi szerint összesen 60-70 milliárd forint vagyon halmozódott fel az evázók házipénztáraiban, ez 20 százalékos adó és háromévi részletfizetés mellett legfeljebb 4-5 milliárd forintot jelent idén. Azt minden jogi személy, jogi személyiség nélküli evázó társaságnak érdemes tudni, hogy a tavalyi évrõl szóló társasági adókötelezettséget a jogutód nélküli megszûnés szabályai szerint kell teljesíteni. Erre szintén a 0271/EVA bevallási nyomtatvány szolgál, a leadási határidõ értelemszerûen május 31-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik