Üzleti tippek

Gyenge negyedév a turizmusban

A hazai turizmus szinte minden területén romlottak a mutatószámok az első negyedévben: a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma 5, a vendégéjszakáké 6, a hotelek kihasználtsága 4 százalékkal mérséklődött.

Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója szerint a rossz évkezdés oka egyértelműen az iraki háború okozta sokk. Az atípusos tüdőgyulladás csak március közepén jelent meg, így ez kevéssé befolyásolta az eredményt. Az első negyedév általában az egész évi forgalom közel 15 százalékát adja, így következtetéseket nem érdemes levonni, tette hozzá.

A KSH adatai szerint január és március között 841 ezer vendéget regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, akik összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez 5, illetve 6 százalékos csökkentés a megelőző év első negyedéhez viszonyítva. A külföldi vendégek még az átlagnál is kevesebben érkeztek: 362 érkezést regisztráltak, ami 6 százalékos csökkenés, míg az 1,1 millió vendégéjszaka 9 százalékos visszaesést jelent. Jelentős mértékű – 16, illetve 13 százalék – volt a csökkenés az osztrákok és a németek körében.

A belföldi forgalomban csekélyebb volt a zsugorodás, ám a vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 3 százalékkal csökkent.

A hotelek az első negyedévben országos szinten átlagosan 31 százalékos foglaltsággal üzemeltek, ami négy százalékpontos csökkenést jelent. A kihasználtság visszaesése minden kategóriában és szinte mindent szállástípusra jellemző volt.

A kereskedelmi szálláshelyeken 12,1 milliárd forint szállásdíjbevétel keletkezett, ami 3 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A külföldiektől származó bevétel ennél jobban, 7 százalékkal mérséklődött. (LI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik