Üzleti tippek

Személyre szabott EU-felkészítés a vállalkozóknak

Heves megyében folytatódik a héten a gazdasági tárca által indított “Az EU házhoz jön” című program. A rendezvény során kistérségek kis- és középvállalkozói kaphatnak felvilágosítást a csatlakozás utáni kihívásokról és feladatokról.


Eddig négy megye (Fejér megye, Bács- Kiskun megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nógrád megye) 37 kistérségében 4 252 vállalkozás számára nyújtott konkrét szakmai információkat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által indított “Az EU házhoz jön” című program. A kampány a héten a heves megyei kistelepülések, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Zala megye és Baranya megye kistérségeivel folytatódik.

A gazdasági tárca “Az EU házhoz jön” országos program keretében minden magyarországi kistérségben a helyszíneken – szám szerint 150 kistelepülésen – szervezi meg a kisvállalkozások EU-felkészítését. A 2004. május 1-jei csatlakozásig folytatódó sorozat a vállalkozókat “személyre szabottan” készíti fel az uniós helytállásra, figyelembe véve a kistérség sajátosságait, ágazat – és szakma-specifikus igényeit. A GKM irányító és koordináló munkáját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrárkamara, az érdekképviseleti szervezetek és szakmai szövetségek, valamint az önkormányzatok segítik.

A felkészítés összesen 160 szakmai témában zajlik. A résztvevők kézhez kapják a GKM információs anyagait is, de a hangsúly az előadáson, konzultáción és személyes beszélgetéseken van – derült ki a tárca tájékoztatójábón.

A kiskereskedők érdeklődése a legnagyobb

Az eddigi tájékoztatókon a legnagyobb érdeklődést az élelmiszer- és vegyesiparcikk bolti kiskereskedelem és fogyasztóvédelem, vendéglátás- szálláshely-szolgáltatás, turizmus-falusi turizmus, kisipari, lakossági, pénzügyi szolgáltatás váltotta ki. Szintén sok kérdés érkezett az állattenyésztés-kisállattartás, zöldség-gyümölcstermesztés, szántóföldi növénytermesztés, közúti teherszállítás, építőipar, valamint a fa- és bútoripar, gépipar, műanyagipar, textil-ruházati ipar, üvegipar, élelmiszer-feldolgozás területéről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik