Üzleti tippek

Megkezdődött a túlsúlyos sertések felvásárlása

Hétfőn megkezdődött a túlsúlyos sertések felvásárlása. A kormányintézkedés értelmében 70 ezer darab nagy súlyú sertést vásárolnak fel az országban. A sertéspiaci zavarok megszüntetésére hozott intézkedéscsomag – beleértve az exporttámogatásokat is – csaknem 20 milliárd forintot tesz ki – tájékoztatta az MTI-t a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM).

A sertéspiaci zavarok elhárítására hozott kormányzati intézkedést a jelenlegi helyzetben nagy segítségnek nevezte, mert – mint fogalmazott – félő, hogy a nagy melegben lefulladnak az állatok, valamint sokba kerülne a további tartásuk. A kilónkénti 210 forint plusz 12 százalék felár felvásárlási árral kapcsolatban egy termelő azt mondta: ha táppal etetné az állatokat, közel 450 forintból jönnek ki kilogrammja a sertésnek. Miután a takarmányt is maguk állítják elő, kilónkénti 300 forintot tartana jelenleg elfogadhatónak.

Az FVM Csongrád Megyei Hivatalának állattenyésztési főfelügyelőjétől az MTI úgy értesült: a dél-alföldi megyében mintegy 7.500 a túlsúlyos – 145-200 kilogramm közötti – sertések száma. Schultz József tájékoztatása szerint a megyében hagyománya van a nagy súlyú, más néven szalámisertésnek a felvásárló Pick Szeged Rt. miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik