Üzleti tippek

Foglalkoztatási program romáknak Pest megyében

admin

2003. 05. 12. 00:00

A Pest Megyei Munkaügyi Központ értékelése szerint sikeres az országban elsőként az idén kisérleti jelleggel beindított integrált roma foglalkoztatási központi program.

A programben eddig 175 többszörösen hátrányos helyzetű munkanélkülinek teremtették meg a munkába állás feltételeit.A programot kidolgozó központ tanácskozásán Lengyel János igazgató elmondta: a megyében az országos átlagnál kedvezőbb 3,4 százalékos a munkanélküliség, azonban a 17ezer állástalan döntő többségének alulképzettsége, élethelyzere miatt szinte minimális esélye sincs, hogy megméretesse magát a munkaerőpiacon. Ugyanakkor 70 ezer roma él a megyében, és csaknem 50 százalékuknak nincs meg a nyolc általános iskolai végzettsége.

Főként közülük választották ki nyolc választották ki nyolc településen azokat az embereket, akiket több lépcsős, kétéves képzés keretében bevezetnek a munkaerőpiacra. A kétéves átfogó program motivációs tréninggel kezdődött. Olyan, többségében tartós munkanélküliről van ugyanis szó, akikben a családi háttér, a tanulás, a munka során ért sorozatos kudarcok következtében meg kellett erősíteni az önértékelés képességét, hogy egyáltalán részt vegyenek a felzárkóztató tanfolyamokon- húzta alá Lengyel János. E munkába pszichológusok, családsegítők, pedagógusok is bekapcsolódtak.

A tanfolyam résztvevői a képzés idején 50 ezer forintos minimálbért kapnak. Több helyen, így Örkényben és Gödöllőn az önkormányzat már közhasznú munkában foglalkoztatja ezeket az embereket.A tapasztalat szerint a programnak kedvező a fogadtatása,minimális a lemorzsolódás. Így a résztvevők- többségében 35 éven aluli fiatalemberek- előreláthatóan segélyek helyett a munkára való szocializációval önálló egzisztenciát teremtenek majd maguknak. A terv szerint a kísérleti programot hamarosan Szolnok megyében is bevezetik, s a tapasztalatok összegzése nyomán elterjedhet az egész országban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.