Üzleti tippek

A szabadalmi hivatal a kkv-kért

Adókedvezményekkel, az iparjogvédelmi szolgáltatások gazdagításával, szabadalmi információs központokkal, hatékonyabb oktatással serkentené a Magyar Szabadalmi Hivatal a kkv-k még passzív innovatív tevékenységét. Már készül az intézkedési terv, amelyet szeptember végéig kell a kormányhoz benyújtani – olvasható a Világgazdaságban.

Szelektív támogatási politikával és különösen adókedvezményekkel segítené a Magyar Szabadalmi Hivatal a kis- és középvállalkozások iparjogvédelmi tevékenységét – nyilatkozta lapunknak Bendzsel Miklós. Az MSZH elnöke kifejtette: jelenleg az adózás előtti eredmény csökkenthető az alap- és alkalmazott kutatás, illetve a kísérleti fejlesztés közvetlen költségével. El kell érni, hogy a közvetlen költségek között elszámolható legyen a kutatás-fejlesztés eredményeként jelentkező szellemi tulajdonvédelmi jogszerzés költsége is. Nem új keletű a gond: a kkv-k többnyire képtelenek az adókedvezmény érvényesítéséhez elegendő nyereségre, vagy időszakosan veszteséggel gazdálkodnak.

Ezért megfontolandó, hogy az adóból történő leírási kedvezmény az adóévet követő években is érvényesíthető legyen. A hivatal szorgalmazza, hogy gazdaság- és technológiai fejlesztési pályázatok elbírálásában élvezzenek előnyt a vállalkozások, amelyek iparjogvédelmi oltalom alatt álló termékek, eljárások bevezetéséhez, gyártásához igényelnek állami támogatást.

A jelenleg alig háromezernyi ígéretes, innovatív kisebb cégnél arra törekednének, hogy azok megőrizzék versenypozícióikat az uniós piacon, a maguk szegmensében megerősítsék helyzetüket, s előremutató kapcsolatba kerüljenek az európai jogvédelmi rendszerekkel. További tízezernyi kkv esetén a következő években a cél a szellemi tőke fontosságának felismertetése és lehetőség szerinti aktivizálása. A szabadalmi hivatal ezért az iparjogvédelmi szolgáltatások fejlesztésével és távoktatási programokkal is igyekszik érzékennyé és fogékonnyá tenni a kis cégeket. Ebben lesz szerepük a szellemi agglomerációs övezetekben még az idén létrehozandó európai szabadalmi információs központoknak. Budapest, Miskolc, s várhatóan Győr és Pécs mellett a keleti régió nagy egyetemi városai, Szeged és Debrecen versengenek a feladatért.

A hivatal három évre szóló „munkacsomagja” az alapja a kkv-k innovatív serkentését célzó intézkedési tervnek, amit szeptember végéig kell beterjeszteni a kormányhoz.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.