Üzleti tippek

A szabadalmi hivatal a kkv-kért

Adókedvezményekkel, az iparjogvédelmi szolgáltatások gazdagításával, szabadalmi információs központokkal, hatékonyabb oktatással serkentené a Magyar Szabadalmi Hivatal a kkv-k még passzív innovatív tevékenységét. Már készül az intézkedési terv, amelyet szeptember végéig kell a kormányhoz benyújtani – olvasható a Világgazdaságban.

Szelektív támogatási politikával és különösen adókedvezményekkel segítené a Magyar Szabadalmi Hivatal a kis- és középvállalkozások iparjogvédelmi tevékenységét – nyilatkozta lapunknak Bendzsel Miklós. Az MSZH elnöke kifejtette: jelenleg az adózás előtti eredmény csökkenthető az alap- és alkalmazott kutatás, illetve a kísérleti fejlesztés közvetlen költségével. El kell érni, hogy a közvetlen költségek között elszámolható legyen a kutatás-fejlesztés eredményeként jelentkező szellemi tulajdonvédelmi jogszerzés költsége is. Nem új keletű a gond: a kkv-k többnyire képtelenek az adókedvezmény érvényesítéséhez elegendő nyereségre, vagy időszakosan veszteséggel gazdálkodnak.

Ezért megfontolandó, hogy az adóból történő leírási kedvezmény az adóévet követő években is érvényesíthető legyen. A hivatal szorgalmazza, hogy gazdaság- és technológiai fejlesztési pályázatok elbírálásában élvezzenek előnyt a vállalkozások, amelyek iparjogvédelmi oltalom alatt álló termékek, eljárások bevezetéséhez, gyártásához igényelnek állami támogatást.

A jelenleg alig háromezernyi ígéretes, innovatív kisebb cégnél arra törekednének, hogy azok megőrizzék versenypozícióikat az uniós piacon, a maguk szegmensében megerősítsék helyzetüket, s előremutató kapcsolatba kerüljenek az európai jogvédelmi rendszerekkel. További tízezernyi kkv esetén a következő években a cél a szellemi tőke fontosságának felismertetése és lehetőség szerinti aktivizálása. A szabadalmi hivatal ezért az iparjogvédelmi szolgáltatások fejlesztésével és távoktatási programokkal is igyekszik érzékennyé és fogékonnyá tenni a kis cégeket. Ebben lesz szerepük a szellemi agglomerációs övezetekben még az idén létrehozandó európai szabadalmi információs központoknak. Budapest, Miskolc, s várhatóan Győr és Pécs mellett a keleti régió nagy egyetemi városai, Szeged és Debrecen versengenek a feladatért.

A hivatal három évre szóló „munkacsomagja” az alapja a kkv-k innovatív serkentését célzó intézkedési tervnek, amit szeptember végéig kell beterjeszteni a kormányhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik