Üzleti tippek

Mi kell a támogatási szerződéshez?

A Magyar Hírlapban pályázatokkal kapcsolatos tanácsok olvashatók. A csütörtöki szám arról tájékoztat, hogy mire van szükség a támogatási szerződéshez.

Ha a pályázatot támogatásra méltónak ítéli az elbíráló bizottság, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nevében szerződést köt a nyertessel. Ennek feltétele, hogy a pályázó az előírásoknak megfelelően és határidőre teljesítse a pályázati útmutatóban leírtakat (a pontos feltételek minden kiírásnál mások). A szükséges dokumentumok bemutatására vonatkozó határidő elmulasztása esetén a támogatási döntés hatályát veszti, ezért különösen fontos erre odafigyelni.

A támogatott beruházás költségeihez nyújtott, ötmillió forintnál nagyobb támogatás esetén biztosítékot kell felmutatni arra az esetre, ha a vállalkozás mégsem végzi el a támogatást nyert beruházást. (Így gyakorlatilag nagyobb forrással kell rendelkezni, mint amennyibe a támogatott beruházás egyébként kerül – egyrészt a minisztérium utólag fizet csak, másrészt a támogatással egyenértékű biztosítékot viszont előre kell felmutatni.)

A támogatás visszafizetését (a beruházás elmaradása esetén) garantáló biztosítékot több formában lehet felmutatni. Természetes személy, mikro- és kisvállalkozás visszavonhatatlan bankgaranciát bocsáthat rendelkezésre, illetve ingatlanra vagy ingó vagyontárgyra vonatkozó jelzálogszerződést köthet. A nagyobb vállalkozásoktól viszont csak a bankgaranciát fogadják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik