Üzleti tippek

Nincs egységes piac a szolgáltatások terén

Az EU brüsszeli bizottsága intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy kiküszöböljék a szolgáltatások egységes piacának kialakulását gátló nemzeti akadályokat. A szerdán nyilvánosságra kerülő, 2003-2006-ra vonatkozó belső piaci stratégia egyebek között felsorolja, hogy milyen jogszabályok bevezetését tartja szükségesnek a testület.A direktívák részleteit a bizottság a második félévben teszi közzé.

Brüsszelt aggasztja, hogy az egységes belső piac beindítása után 11 évvel a GDP 70 százalékát kitevő szolgáltatószektorban még mindig nem sikerült kiiktatni a nemzeti akadályokat, a protekcionizmust és a bürokráciát. A bizottság tavaly közzétett jelentése 92 olyan tényezőt sorolt fel, amelyek meggátolják, hogy a cégek saját országuk határain kívül is szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.

A cégalapítást például akadályozza, hogy ezt a hatóságok különböző engedélyekhez kötik, a szolgáltatás nyújtását azzal a feltétellel fékezik, hogy az adott cégnek tényleges telephellyel kell rendelkeznie az adott országban, emellett a reklámozást is számos előírás nehezíti. A bizottság kampányt kíván indítani annak érdekében, hogy a tagállamok saját jogszabályban rögzítsék az EU-direktívákat, ezen a téren ugyanis egyre nagyobbak a tagországok mulasztásai.

Brüsszel terveinek különös nyomatékot ad, hogy az előző két hónaphoz hasonlóan áprilisban is zsugorodott az eurózóna szolgáltatószektora. A 2000 cég megkérdezése alapján összeállított üzleti aktivitási index 47,7 pont volt, akárcsak márciusban, azaz elmaradt a növekedés határát jelző 50 ponttól. Az üzleti várakozások részindexe mindazonáltal tovább erősödött, ami azt jelzi, hogy az iraki háború befejeztével derűlátóbbakká váltak a cégek. Ugyancsak tegnap közzétett adatok szerint a munkanélküliség márciusban 8,6-ről 8,7 százalékra emelkedett a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik