Üzleti tippek

Közgazdasági felmérés készül a turizmusól

Várhatóan 2005 végére elkészül a turizmus gazdasági szerepét bemutató közgazdasági modell, az úgynevezett turizmus szatellitszámla. A módszertani újítással kapcsolatban Probáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főosztályvezetője a parlament szakbizottságának keddi ülésén elmondta: alapvető információhiány van a lakossági és a külföldi turisztikai kereslet tekintetében. Az idén július 1-jén indul az a két adatfelvétel, amely a lakossági és a külföldi keresletet méri fel.

A számla elkészítésének költsége 180 millió forint, amelynek egyharmadát az Országos Idegenforgalmi Bizottság, egyharmadát a Magyar Nemzeti Bank, a fennmaradó részt pedig a KSH finanszírozza.

Többismeretlenes turizmus

A főosztályvezető elmondta, az utasforgalmon belül egyebek mellett nem ismert a turisták tényleges száma, utazásaik célja, tartózkodási időalapja. Jelezte, nem ismert az sem, hogy milyen hatást generál a turizmus a gazdaságban.

Probáld Ákos közölte, nem ismert továbbá a turizmus bruttó kibocsátása, a bruttó hazai termékhez való hozzájárulásának mértéke, a fizetési mérlegben betöltött szerepe, illetve a foglalkoztatottsági jellemzői sem.

A főosztályvezető közölte, hogy volt már kísérlet a turisztikai szatellitszámla elkészítésére, de eddig nem találták meg a finanszírozási lehetőségeket. Hozzátette, a becslések szerint a 2004-es adatfelvétel 290-300 millió forintba kerül.

Parlamenti nyílt nap a turizmusról

A testület meghallgatta az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) munkájáról szóló tájékoztatót is. Faragó Hilda, az OIB főtitkára elmondta, a bizottság kiemelkedő feladata a turizmus stratégiájának előkészítése. Jelezte, elkezdődtek az előkészítő munkák, jelenleg anyaggyűjtés folyik.

A főtitkár közölte: nincs még konkrét időpontja a turizmusról szóló parlamenti nyílt napnak. Szavai szerint a miniszterelnök válaszára várnak. Bánki Erik fideszes képviselő az OIB véleményét kérte azzal kapcsolatban, hogy – információja szerint – a nemzeti fejlesztési terv turisztikát érintő operatív programjában nem szerepel forrás a gyógyturizmus fejlesztésére.

Faragó Hilda erre reagálva közölte: az OIB állásfoglalást fogadott el ezzel kapcsolatban, amely szerint középtávon az erőforrásokat leginkább a konferencia-, az üzleti, a kulturális és az ökoturizmus mellett a gyógyturizmus kialakítását szolgáló országos fejlesztési programokra indokolt koncentrálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik