Üzleti tippek

Ki mekkorának számít?

A Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatokon csak a mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A Magyar Hírlap arról közöl összeállítást, hogy mely cég hova sorolhatja magát. A vállalkozások minősítése általában a létszám, az árbevétel, a mérlegfőösszeg és a tulajdonosi kör alapján történik, a következők szerint:

Mikrovállalkozás az a vállalkozás, amelynek
a) összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és
b) éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió Ft, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 500 millió Ft.
Kisvállalkozás az a vállalkozás, amelynek
a) összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és
b) éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió Ft, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 500 millió Ft.
Középvállalkozás az a vállalkozás, amelynek
a) összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és
b) éves nettó árbevétele legfeljebb 4000 millió Ft, vagy mérlegfőösszege max. 2700 millió Ft.

A pályázaton való indulás feltétele az is, hogy a vállalkozásban az állam, az önkormányzat vagy a nagyvállalkozások tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati jog alapján – külön-külön és együttesen sem haladja meg a 25 százalékot. Ettől a korlátozástól csak akkor tekintenek el, ha a vállalkozás tulajdonosai olyan intézményi befektetők (például bank, befektetési társaság, kockázati tőketársaság, biztosító részvénytársaság, befektetési alap, kockázati tőkealap, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár vagy magánnyugdíjpénztár), amelyek nem rendelkeznek többségi irányítást biztosító befolyással.

A mutatókat az utolsó, éves beszámoló szerinti foglalkoztatotti létszám és nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg alapján kell meghatározni. Amennyiben a vállalkozás kevesebb mint egy éve működik, az adatokat éves szintre kell vetíteni. Újonnan alapított vállalkozás esetén – mérlegadatok hiányában – a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni.

A létszámhatár meghaladása önmagában meghatározó, függetlenül az egyéb adatoktól. Az árbevétel és a mérlegfőösszeg közül az egyik nagyobb lehet a megadott értékeknél, csak akkor nem minősül a pályázó mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak, ha mindkét mutató meghaladja az előírt értéket. A pályázatokon történő részvétel feltétele az is, hogy az állami, önkormányzati és nagyvállalati tulajdoni hányad együttesen nem haladhatja meg a 25 százalékot.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.