Üzleti tippek

Ki mekkorának számít?

A Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatokon csak a mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A Magyar Hírlap arról közöl összeállítást, hogy mely cég hova sorolhatja magát. A vállalkozások minősítése általában a létszám, az árbevétel, a mérlegfőösszeg és a tulajdonosi kör alapján történik, a következők szerint:

Mikrovállalkozás az a vállalkozás, amelynek
a) összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és
b) éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió Ft, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 500 millió Ft.
Kisvállalkozás az a vállalkozás, amelynek
a) összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és
b) éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió Ft, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 500 millió Ft.
Középvállalkozás az a vállalkozás, amelynek
a) összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és
b) éves nettó árbevétele legfeljebb 4000 millió Ft, vagy mérlegfőösszege max. 2700 millió Ft.

A pályázaton való indulás feltétele az is, hogy a vállalkozásban az állam, az önkormányzat vagy a nagyvállalkozások tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati jog alapján – külön-külön és együttesen sem haladja meg a 25 százalékot. Ettől a korlátozástól csak akkor tekintenek el, ha a vállalkozás tulajdonosai olyan intézményi befektetők (például bank, befektetési társaság, kockázati tőketársaság, biztosító részvénytársaság, befektetési alap, kockázati tőkealap, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár vagy magánnyugdíjpénztár), amelyek nem rendelkeznek többségi irányítást biztosító befolyással.

A mutatókat az utolsó, éves beszámoló szerinti foglalkoztatotti létszám és nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg alapján kell meghatározni. Amennyiben a vállalkozás kevesebb mint egy éve működik, az adatokat éves szintre kell vetíteni. Újonnan alapított vállalkozás esetén – mérlegadatok hiányában – a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni.

A létszámhatár meghaladása önmagában meghatározó, függetlenül az egyéb adatoktól. Az árbevétel és a mérlegfőösszeg közül az egyik nagyobb lehet a megadott értékeknél, csak akkor nem minősül a pályázó mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak, ha mindkét mutató meghaladja az előírt értéket. A pályázatokon történő részvétel feltétele az is, hogy az állami, önkormányzati és nagyvállalati tulajdoni hányad együttesen nem haladhatja meg a 25 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik