Üzleti tippek

Pályázat kkv-k hálózatépítésére

A hálózatépítésbe kezdő kis- és középvállalkozásokat pályázati úton kívánja segíteni a gazdasági tárca. Az egymilliárd forintos keretből részesülő cégek ennek köszönhetően versenyképesebbek lehetnek a nagyvállalatokkal szemben.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egymilliárd forintos kerettel támogatja a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások közötti hálózatépítést. A cél a területileg koncentrált, vagy ágazatilag, szakmailag szerveződött vállalati együttműködések kialakításának, bővítésének elősegítése a közös beszerzés, termelés, szolgáltatás vagy értékesítés feltételeinek kedvezőbbé tétele, illetve az EU-csatlakozásra való felkészülés érdekében.

A hálózati együttműködési szerveződés kialakítását, a meglévők szorosabbá válását, a különböző hálózatépítő eszközök alkalmazását kívánják előmozdítani. Mivel a hálózati funkciók közös ellátása hatékonyabban végezhető, mint önállóan, javulhat a tagok versenyképessége, s csökkentheti a nagyvállalatokkal szembeni hátrányuk. A szaktárca reményei szerint a pályázat révén legalább 140 hálózat kialakítása, bővítése segíthető elő. A kedvezményezett vállalkozások száma várhatóan 700-1500 között lesz.

Támogatási feltétel, hogy a vállalkozások foglalkoztatottjainak száma 250 főnél kevesebb legyen, legfeljebb négymilliárd forint éves nettó árbevétel vagy 2,7 milliárdos mérlegfő-összeg mellett. Az új hálózatok alapításának, meglévők fejlesztésének, közös logisztikai rendszerek kialakításának infrastrukturális költségei részesíthetők támogatásban. A hálózatban legalább öt vállalkozásnak kell részt vennie. A pályázatot a hálózatépítésben részt vevő bármelyik vállalkozás benyújthatja.

A pályázónak legalább a fejlesztés visszaigényelhető áfa nélküli összköltségének 25 százalékát kitevő igazolt saját forrással kell rendelkeznie. Ebbe bankhitel, tagi, magánkölcsön, az államháztartás alrendszereiből kapott dotáció nem számítható be. A támogatás észámításának alapja a közös beszerzés, termelés, szolgáltatás vagy értékesítés feltételeinek kedvezőbbé tételét szolgáló költségek nettó összege. A pályázati formanyomtatvány és az útmutató a GKM honlapjáról letölthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik