Üzleti tippek

A Széchenyi Kártya a GKM támogatási rendszerében

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium üzleti alapú ajánlatot tesz a Széchenyi Kártya szervezésére létrejött KA-VOSZ Rt. kivásárlására, az ár felső határának a minisztérium a részvények névértékét jelölte meg. A GKM pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság megvételére vonatkozó feltételeket, megállapodásokat most készítik elő, folyik a cég átvilágítása. A közlemény szerint a Kisvállalkozás-fejlesztési Pénzügyi Rt. venné meg a KA-VOSZ-t. Az rt. és a Magyar Fejlesztési bank célja a szervezetek tevékenysége közötti szinergiák kihasználása. A három társaság a teljes vállalkozói kör részére kínál pénzügyi termékeket, amelyek nem versenytársai, hanem kiegészítői egymásnak. Az ügyletet indokolja, hogy a KA-VOSZ Rt. a kamarákkal és a VOSZ-szal együttműködésben kialakította az országos értékesítési hálózatát, a tájékoztatás és az ügyintézés egységes rendszerét, amely tapasztalatokat a termékének értékesítésével most induló Kisvállalkozás-fejlesztési Pénzügyi Rt. és ebben a szegmensben szintén új szereplőnek számító MFB Rt. is hasznosítani tudja.

Az átruházás a folyamatos tevékenységet, az üzemelést és a termékfejlesztést, valamint a kifizetéseket nem érinti. A jövőben viszont az a cél, hogy az együttműködés további kisvállalkozásokat célzó, állami támogatást élvező termékek értékesítésére, ügykezelésére terjedjen ki.


A közlemény kitér arra, hogy a mikro- és kisvállalkozások finanszírozási forráshoz jutásának segítésére a jövőben egy lépcsőzetes rendszer működik majd. A GKM valamennyi pénzügyi konstrukció támogatására 2003-ra 2 milliárd forintot irányzott elő.Ennek első fokozata a leghosszabb előzményekkel rendelkező Mikrohitel Program, főként az előéletük, vagy a fejlesztés mérete miatt még nem bankképes mikrovállalkozásoknak. A Széchenyi Kártya révén a kkv-k ez év júliusától, már felemelt, 5 millió forint összegű forgóeszközhitelhez juthatnak rövid távú likviditási nehézségeik áthidalásához. A kereskedelmi bankok és takarékszövetkezetek legfeljebb 10 millió forint összegű fejlesztési hitelei esetében az állami szerepvállalás a hitelekhez történő garanciavállalásra, illetve a kamattámogatásra koncentrálódik. Az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogramban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és partnerbankjai kedvező, 6,0-6,5 százalékos kamatozású, legfeljebb 500 millió forintos hitelt kínálnak a kkv-k részére 80-100 milliárd forint keret erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik