Üzleti tippek

Összehasonlítottuk a mobilszolgáltatásokat

A mobilszolgáltatók követik üzleti előfizetőik igényeit: az új szolgáltatások egyre nagyobb rugalmasságot, mobilitást biztosítanak a munkavállalóknak.

A mobilszolgáltatók az egyéni előfizetők percdíjainál jóval kedvezőbb percdíjakat biztosítanak üzleti előfizetőik számára. Természetesen minél több a mobilhálózatba bekapcsolt munkatárs, minél nagyobb a „flotta”, annál érezhetőbb a kedvezmény, ám a pontos árak szigorú üzleti titkot képeznek az egyes szolgáltatóknál, ezek többnyire tárgyalások eredményeként alakulnak ki. A hagyományos szolgáltatásokon túl azonban a mobilszolgáltatók egyre több újdonsággal fordulnak a kis- és középvállalkozások felé.

Vezetékes hálózat helyett

Mindenki ismeri azt a bosszúságot, amikor egy munkatársat keresve, először tárcsázza a vezetékes melléket, majd ha azt nem veszi fel, mobiltelefonján próbálja utolérni az illetőt. Ez a kényelmetlenség köny-
nyűszerrel kiküszöbölhető, ha a vállalat a dolgozói közötti kommunikációt a vezetékes hálózatról teljes egészében mobilhálózatra tereli át.

A Pannon GSM kis- és középvállalkozások számára a közelmúltban vezette be MobiTrend névre hallgató szolgáltatását, amelyben a hagyományos, vezetékes rendszerek funkcióit ötvözik a mobiltelefon adta széles körű lehetőségekkel. A 10–70 fős cégeknek ajánlott szolgáltatás legfőbb előnye a vezetékes alközpontokkal szemben, hogy mellékenként bővíthető, illetve leépíthető, azaz egy új munkatársnak vállalati telefonhálózatba történő bekapcsolási költsége csupán egy készülék megvásárlását jelenti.

A mobilhálózat több szempontból költséghatékony megoldás lehet a cégek számára: amellett, hogy a Pannon GSM a virtuális alközpont kiépítését ingyen végzi, komoly megtakarítást jelenthet a munkatársak privát beszélgetéseinek kordában tartása. A szolgáltatással ugyanis lehetőség nyílik a hívásidő, a hívott szám és a hívásirány alapján szétválasztani az üzleti és privát hívásokat.

Bár a vállalati ügyfelek percdíjai minden mobilszolgáltatónál titkosak, a Pannon GSM kalkulációi szerint a kis- és középvállalkozások telefonköltségeiket átlagosan 20 százalékkal csökkenthetik, ha a kommunikációjukat a vezetékes hálózatról teljes egészében a mobilhálózatra helyezik át. A belépési díj elengedése mellett a hívásiránytól függően a percdíjak terén is kínál kedvezményeket a mobilszolgáltató. A szolgáltatás egyes elemeit – privát és hivatalos hívások szétválasztása, rövid hívószámon való elérés – egyébként a többi szolgáltató is kínálja.

Mobil iroda

A Westel tavaly októberben indította el Mobil Iroda szolgáltatását, amelyet elsősorban a sokat utazó, rugalmas munkakörben dolgozó, irodájától, számítógépétől hoszszan távol levő munkatársakra fejlesztett ki. A szolgáltatást a Microsoft Exchange-et használó vállalatok dolgozói használhatják, akik ennek segítségével elérhetik vállalati leveleiket, WAP-on keresztül fogadhatnak és küldhetnek is e-mailt, elérhetik névjegyeiket és a vállalati címlistát, illetve naptári bejegyzéseket tekinthetnek meg. Az alkalmazás a vállalaton belüli a folyamatok távoli követhetőségének alapjaként funkcionálhat.

A szolgáltatás minden olyan mobilkészülékkel igénybe vehető, amely sms-t fogadni képes, valamint e-mailek, feladatok, egyéb bejegyzések olvasásához rendelkezik legalább WAP 1.1 verzijú wap böngészővel. A felhasználók számára lehetőség van továbbá a Westel mobil hálózatán keresztül adatszinkronizációra Pocket PC 2002 operációs rendszerrel rendelkező PDA mobileszközök és a vállalati levelezőrendszer között, GSM adatátvitel segítségével.

Ugyancsak a nagyfokú rugalmasság lebegett a Vodafone szeme előtt, amikor április közepén bevezette Vodafone Mail névre hallgató, a hangposta, e-mail és faxüzeneteket integráló szolgáltatását. A számítógépről küldött e-maileket a munkatársak telefonról, WAP-on keresztül is megnézhetik, vagy ha például autóban ülnek, hangüzenet formájában meg is hallgathatják, de faxra is kinyomtathatják. GPRS Internet segítségével az e-mail, fax és hangüzenetek a telefonról a számítógépre is letölthetők. A szolgáltatás havi díj és csatlakozási díj nélkül vehető igénybe, fizetni az üzenetek után kell.

Mobil internet

Üzletemberek számára egyre nélkülözhetetlenebb a világháló, sokat utazó vezetők számára így vonzó lehetőség a már mindhárom mobilszolgáltató által kínált GPRS Internet. Ahhoz, hogy a laptopon, PC-n böngésszünk, nincs szükség egy vezetékes telefonvonalat keresni, elég csupán a GPRS-képes mobiltelefont a géphez csatlakoztatni, és bár nem villámsebesen, de a dial-up kapcsolatnál használt modemek sebességével közel azonos gyorsasággal száguldhatunk a világhálón. Bár borsos áron, a Westel és a Vodafone előfizetői ezt a szolgáltatást elérhetik jó néhány európai országban is.

Ha valaki nem akar mobiltelefonjának csatlakoztatásával bíbelődni, azok számára a Vodafone a közelmúltban dobott piacra egy laptopba helyezhető kártyát (PCMCI). Ennek segítségével bárhol és bármikor elérhetővé válik a világháló, a vállalati hálózat, az e-mailfiók, és a gépről sms is küldhető. Mivel ez is GPRS technológiá-val működik, a sebesség itt is 45 kbit/s. A Vodafone Mobile Connect Card csomag ára 69 900 forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik