Üzleti tippek

Európa Hitel és támogatás

A GKM által koordinált Európai Technológia Terv keretében a kereskedelmi bankokon keresztül, a kis- és közepes vállalkozások számára mintegy 40 milliárd forint vehető igénybe.

A hitelprogram célja a modernizációt, technológiafejlesztést végrehajtó belföldi székhelyű vállalkozások beruházásainak finanszírozása hosszú lejáratú forrásokkal, az EU piaci viszonyaihoz történő mielőbbi felzárkózás, valamint a versenyképesség növelése céljából.

A hitelt azon mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, amelyek legalább 3 éves értékelhető múlttal rendelkeznek és eredményesen gazdálkodnak. Lényeges szempont továbbá, hogy versenyképes, magas minőségű terméket állítsanak elő, értékelhető üzleti tervvel rendelkezzenek, valamint a törvényi és jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően működjenek és ne legyen APEH, TB, VPOP lejárt (és nem átütemezett) kintlevőségük. A hitelbírálat esetén előnyt élveznek azok a cégek, amelyek a következő céllal kérik a hitelt: 
•  energiaracionalizálást eredményező technológiai, 
•  kapacitás-kihasználtságot javító, 
•  információs-kommunikációs technológiai, 
•  hozzáadott értéket növelő és termelési hatékonyságot javító, 
•  közvetett (pl.: csomagolás-technika) és közvetlen termelési infrastruktúrafejlesztés, 
•  környezeti károk kiküszöbölését célzó technológiai, 
•  környezeti károk kiküszöbölését célzó technológiai, 
•  a termékek feldolgozottsági szintjét növelő,
•  az EU környezetvédelmi, munkavédelmi és biztonsági előírásainak történő megfelelést elősegítő, 
•  beszállítói kapcsolatok erősítése a gyártás-technológiai feltételek korszerűsítésével, hálózatok kialakításával, 
•  munkahelyteremtést elősegítő fejlesztés.

A hitelprogram keretében a felsorolt terülteken kívüli beruházás is finanszírozható, amennyiben a projekt a hitelprogram céljának megfelel. Kamattámogatást azonban csak termelő beruházásokra és csak a fent részletezett finanaszírozási területekre lehet igényelni.
A kamattámogatás a Magyar Fejelsztési Bank által refinanszírozott hitelekhez kapcsolódik és a vállalkozók által benyújtott hitelkérelem – ellenkező nyilatkozat hiányában – egyúttal a kamattámogatás igénylését is jelenti. A hitelkérelemről hozott kedvező döntés egyben a kamattámogatás jóváhagyásának alapjául szolgál. A kamattámogatás igénybe vételének lehetősége a GKM által e célra külön biztosított keretösszeg (40 Mrd Ft) erejéig áll fenn. A keret esetleges kimerüléséről az MFB Rt. külön tájékoztatót tesz közzé. A kamattámogatás céljára rendelkezésre álló forrás lekötöttségét az MFB Rt. tartja nyilván, a keret aktuális kihasználtságának mértékét a saját honlapján (www.mfb.hu) rendszeresen közzéteszi.


Európa Hitel és támogatás 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik