Üzleti tippek

Uniós felkészítés

Az EU házhoz jön – címmel tartja 150 kistérségre kiterjedő a mikro-, kis- és középvállalkozások régió és szakmaspecifikus felkészítő programját a Gazdasági Minisztérium (GM), amelynek keretében eddig három megyében összesen 50 előadást tartottak az uniós szabályokban jártas szakértők közreműködésével.

Mint azt Gérnyi Gábor, a Kis- és Középvállalkozások Integrációs Felkészítését Koordináló Főosztály vezetője elmondta, eddig a várakozásaikat meghaladó számú vállalkozó vett részt szemináriumaikon, így a program keretében tervezett 20–22 ezer vállalkozó elérése reális célkitűzésnek tűnik. Hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint a vállalkozások többet tudnak az unióról, mint amennyi az eddigiek alapján várható volt, és nagyra értékelik, hogy helyben kapják meg az őket érdeklő, szakmaspecifikus információkat. A program elsősorban a mikrovállalkozókat és az egyéni vállalkozókat célozza meg, akiknek nincs ideje kimozdulni és konferenciára járni, hiszen minden energiájukat leköti a vállalkozásban való munka. „Olyan vállalkozó is akadt szép számmal, aki az adott megyében rendezett előadások közül többet is meglátogatott, és ezt azzal indokolta, hogy több szempontból is szeretné meghallgatni a tudnivalókat. Kérdezni sem tudott azonnal, ahhoz előbb a hallottak alapján végig kellett gondolnia saját vállalkozása jövőjét az unión belül.” – mesélte vállalkozásközeli élményeit Mesterházy Vera vezető főtanácsos.

Nógrád megye

Balassagyarmat: 04. 23
Rétság: 04. 24.
Bátonyterenye: 04. 25.

Zala megye
Nagykanizsa: 04. 26.
Pásztó: 04. 28.
Szécsény: 04. 29.
Salgótarján: 04. 30.

A kistérségi felkészítő program szervezésében és koordinálásában a helyi kereskedelmi és iparkamarák, az agrárkamara, az önkormányzatok, valamint az érdekképviseletek is részt vesznek. Ők mérik fel előzetesen a specifikus témák iránti igényeket, amelyet a GM az adott kistérségre vonatkozó ágazati elemzéssel egészít ki. Ennek megfelelően választják ki az adott szakterületen jártas előadókat, akik a helyszínen válaszolnak a hallgatóság kérdéseire. A kérdések pedig igen sokfélék. Egy növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkozó sárbogárdi magángazdaság vezetője azt kérdezte kaphat-e vissza nem térítendő támogatást minden különösebb procedúra nélkül. Véleménye szerint az érdekképviseleti szervek feladata lenne a pályázatok előkészítése, hogy a vállalkozónak már csak alá kelljen írnia. Mint mondja, neki és családjának a termeléssel kell foglalkoznia és nem aktát gyártani. Egy móri fuvarozó piacának alakulása felől érdeklődött, hiszen mint mondta, az unióban dolgozó fuvarozók a hazai díjak kétszereséért dolgoznak. A hallgatóság az új gazdasági környezet jellemzőin, az új szabályozórendszer hatásain kívül élénken érdeklődött az unióhoz való csatlakozást elősegítő hazai felkészítő programoktól nyerhető hitelek és támogatások iránt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik