Üzleti tippek

Turizmus: 60 téma 15 milliárd forint

Idén a turizmus területén mintegy 60 témában, összesen 15 milliárd forint értékben lehet pályázni a Széchenyi Turizmusfejlesztési Program keretében a Turisztikai Célelőirányzatból.

Ebből 8 témára a központi pályázatok keretében, 9 milliárd forint értékben lehet pályázni. Az úgynevezett közös pályázatok területe – amelyeket a turizmus ágazat más tárcákkal együttműködve hirdet meg – 10 témakört ölel fel. Erre 2,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a Miniszterelnöki Hivatal Turisztikai Államtitkárság részéről. A 9 turisztikai régióban 38 témában 1,8 milliárd forint értékben pályázhatnak a turizmus területén, míg a gazdaságilag elmaradott térségek turisztikai felzárkóztatására 1,7 milliárd forint a megpályázható összeg.

Az átláthatóság javítása érdekében a Turisztikai Államtitkárság a pályázati felhívásokban közzéteszi a meghirdetéskor rendelkezésre álló keret összegét. A támogatási kérelmek beadására – néhány kivételtől eltekintve – április 15. és július 31. között megadott határidőig lesz lehetőség.

A 2003. évi központi pályázati témák
 
Egészségturisztikai vonzerők fejlesztése (SZTP-2003-TU-1)
Az ország egyedi adottságain alapuló gyógy-, termál-, wellness fürdő és egyéb gyógyhelyek beruházásainak támogatása
Egészségturisztikai oktatás (SZTP-2003-TU-19)
Marketing, protokoll, nyelvi képzések, gyógytornász, gyógymasszőr és a létesítményeket üzemeltető műszaki, egészségügyi ismeretek fejlesztését támogatja.
Kastélyok, várak turisztikai hasznosítása (SZTP-2003-TU-3)
A műemlék kastélyok és várak kulturális örökségének bemutatása és a látogatóbarát vendégfogadási feltételeinek kialakítása.
Turisztikai nagyrendezvények (SZTP-2003-TU-6)
A nemzetközi és országos jelentőségű turisztikai rendezvények között a turisztikai arculatot meghatározó programok támogatása. Az ez év tavaszi, nyári rendezvényekre április15-ig, az őszi téli, és 2004–2005. évi eseményekre pedig június végéig lehet jelentkezni.
Szálláshely-fejlesztés (SZTP-2003-TU-2)
A kereskedelmi szálláshelyek mennyiségi és minőségi kínálatának bővítése, és a hozzájuk kapcsolódó kulturált vendéglátás feltételeinek és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének támogatása. Változást jelent a korábbi gyakorlathoz képest, hogy e célok megvalósításához vissza nem térítendő a kamattámogatás. Ez a pályázat a többitől eltérően október 31-ig folyamatos beadási határidejű.
Akadálymentesítés szálláshelyeken és vendéglátóhelyeken (SZTP-2003-TU-24)
A már működő létesítményekben a mozgássérült vendégek közlekedését megkönnyítő rámpák, liftek beépítésének, a közös helyiségek küszöbeinek eltávolításának, mosdók, szobák átalakításának elősegítése.
Fejlesztési projektek előkészítése (SZTP-2003-TU-9)
A Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztési Operatív Programjában a turizmus fejlesztése is szerepel. Ahhoz azonban, hogy az Európai Uniótól érkező forrásokat igénybe vehessük, már kész projektekkel kell rendelkezni. Ezért a Turisztikai Államtitkárság két pályázata is e célt szolgálja. Az egyik a nagyobb, 300–500 millió forint beruházási értékű, nemzetközi vonzerővel rendelkező fejlesztések, építészeti tervek, környezeti hatástanulmányok kidolgozásához nyújt támogatást.
Régiós jelentőségű megvalósíthatósági tanulmányok készítésének támogatása (SZTP-2003-TU-25)
A legalább 50 millió forint beruházási értékű turisztikai fejlesztések életképességét, megtérülési lehetőségét vizsgáló megvalósíthatósági tanulmányok készítése

Webhely: www.meh.hu








Széchenyi Turizmusfejlesztési Program
Cél
Téma (darab)
Keret (milliárd Ft)
Központi pályázatok
8
9
Más tárcákkal közösen
10
2,5
Turisztikai régióknak
38
1,8
Elmaradt térségeknek
4
1,7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik