Üzleti tippek

Internet: árak és szolgáltatások

Akciók, tavaszi árzuhanás az internetezés költségeiben – hirdeti magáról számos internetszolgáltató. Összefoglalónkkal segítünk eligazodni az ajánlatok dzsungelében.

Kapcsolt vonali telefonos internet

Az internettel most barátkozó, a világhálót elsősorban levelezésre használó, csupán egy-két személyt foglalkoztató cégek számára elegendőnek bizonyulhat telefonos behívásos módon kapcsolódni az internetre. Az ilyen kapcsolat sebessége analóg vonal esetében maximálisan 56 kb/s, ISDN vonal esetében 64 kb/s vagy 128 kb/s. Az ISDN előnye a nagyobb sebesség mellett az, hogy egyszerre több vonalat képes kezelni, az internetezés mellett lehetőség nyílik telefonálásra, faxolásra is. Kedvező, hogy a szolgáltatók többnyire rövid időn belül be is szerelik.

Az internetezés havi költsége két részből tevődik össze: egyrészt a világhálón töltött percdíjból – ez reggel 7 és 18 óra között bruttó 6,10 forint –, illetve az internetszolgáltatónak fizetett havi díjból. Az üzleti felhasználók jellemzően korlátlan elérésű csomagot vásárolnak, ennek havi díja nettó 5–10 ezer forint között mozog. A költségeket kalkulálva jól látszik, hogy havi 20–25 órás böngészés esetén, érdemesebb áttérni szélessávú kapcsolatra.


Internet: árak és szolgáltatások 1

Kattintson a képre!

A szélessávú internetcsomagok

Szélessávú kapcsolatra váltva hirtelen villámgyors élménnyé válik a világháló böngészése: a legkisebb, 384 kb/s sávszélességű csomagokkal is a telefonos, betárcsázós kapcsolat sebességénél hétszer gyorsabb internetezésre van lehetőség. A szolgáltatók ajánlatai között találunk egyfelhasználós, kisebb többfelhasználós és nagyobb irodákat kiszolgáló ADSL-csomagokat is. A legegyszerűbb 384 kbit/s sávszélességű csomagok 5–7 olyan felhasználót is képesek kényelmesen kiszolgálni, akik csak levelezésre és böngészésre használják a webet, nem töltenek le nagy terjedelmű dokumentumokat. Ez utóbbi esetben, illetve a felhasználó szám növekedésével párhuzamosan érdemesebb nagyobb, – 512, 768 vagy 1500 kbit/s – sávszélességre váltani.

A különböző szolgáltatók által azonos sávszélességre kínált csomagok összehasonlításánál a következő szempontokra érdemes figyelni:
• Hány e-mailcímet tartalmaz az ajánlat, mekkora a levelek számára biztosított tárterület?
• Dinamikus vagy fix IP címet kínál-e a csomag? Része- e csomagnak a domainregisztráció?
• Mekkora webtárhely áll a felhasználó rendelkezésére?
• Része-e a csomagnak egy védelmet biztosító alapszintű tűzfal?
• Része-e a díjnak a routerbérlet?

Kinek fontos a fix IP cím?

A fix IP cím állandó elérhetőséget, pontos azonosítást biztosít a világháló felől. Az IP cím a szerverek vagy virtuális tárhelyek azonosítója. Olyan négy részből álló, egyenként 0 és 255 közötti számot tartalmazó számsor, amely alapján a szervert azonosítani lehet. Honlapot fenntartó vállalkozás számára elengedhetetlen, hogy legyen fix IP címe. Az [origo] címe például 195.228.240.145, ezt a böngészőbe beütve, a portálra ugrunk. Mivel egy ilyen hosszú számsort nehéz lenne megjegyezni, ezért találták ki a domainnevek alkalmazását.

A levelek célba juttatásának eszköze a pontos címzés, ám ha szerverünk IP címe időről időre változik, akkor ez lehetetlenné válik. A szolgáltatók vállalják, hogy a regisztrált domain névhez tartozó honlapot biztonságosan elhelyezik, web tárhelyet adnak, és napi 24 órás szolgálattal gondoskodnak arról, hogy a honlap elérhető legyen a világ bármely pontjáról. A honlapok tárolási díja az elfoglalt tárterülettől függ. A tárterület nagysága a néhány megabyte-tól a több száz megabyte-ig terjedhet. Például egy 600 oldalas weblaphoz körülbelül 40 MByte tárterületre van szükség.

Az ADSL-csomagok közötti különbségek:

• Sávszélesség – 384 kb/s – 1500 kb/s
• A csomagban foglalt webtárhely (50–100 MB között)
• E-mailcímek száma 
•  E-mail tárterület 
•  Része-e a csomagnak a fix IP cím? 
•  Része-e a csomagnak a domainregisztráció? 
•  Kiegészítő szolgáltatások: tűzfal, routerbérlet, serverelhelyezési lehetőség, kedvezményes szerverelhelyezés, honlapkészítés

Kedvező ADSL-árak

Árcsökkenést hozott a tavasz az ADSL-piacon: jó néhány szolgáltató elengedi most a belépési díjat, és a kiélezett piaci versenynek köszönhetően érezhetően csökkentek a havidíjak is. A legkisebb, 384 kbit/sec sávszélességű, dinamikus IP címet tartalmazó csomagok havi díja nettó 10–14 ezer forint között mozog, fix IP címmel 16–23 forintba kerül ugyanez a sávszélesség. Ár/érték arányosan megközelítve a választást az idei tavasz legkedvezőbb ajánlatai kétségkívül a közelmúltban bevezetett 512 kbit/sec sávszélességű csomagok. Míg érezhetően gyorsabb, mint a 384 kbit/sec sebességű kapcsolat, havi díja csak csekély mértékben magasabb. A 768 kbit/sec sávszélességű csomagok ára a benne lévő szolgáltatásoktól függően nettó 21–45 ezer forint között mozog, számos szolgáltató itt szintén elengedi most a belépési díjat. Az 1500 kbit/sec letöltési sebességet biztosító kapcsolatok havi díja már borsosabb, és jelentős különbség is tapasztalható az egyes szolgáltatók ajánlatai között: az árak 65 és 110 ezer forint között szóródnak.


Internet: árak és szolgáltatások 2

Kattintson a képre!

Alternatív szélessávú megoldások

Bár a távközlési szolgáltatók idén nagy erőkkel bővítik ADSL-hálózatukat, az ország jelentős részén egyelőre nem élvezhető az ADSL-adta gyors internetezés öröme. Vanank azonban olyan internetszolgáltatók, akiknek termékportfóliójában szerepelnek alternatív szélessávú megoldások is: az Axelero néhány településen kábeles internetelérést, az Enternet pedig Budapesten és néhány vidéki városban vezetéknélküli internetkapcsolatot kínál. A csomagok ára az ADSL kapcsolat árához hasonlóak, vagy akár olcsóbbak is. Mind árban, mind szolgáltatásban már a bérelt vonali kapcsolatokhoz hasonlít az Euroweb és a GTS-Datanet által kínált mikrohullámú elérés. Itt a szolgáltatók már az ADSL-nél magasabb rendelkezésre állást biztosítanak, így jelentősen magasabb a különböző sávszéleséget kínáló csomagok kiépítési költsége és havi díja is.

Adómentes internet a munkavállalónak


A személyi jövedelemadóra vonatkozó törvény januári változása lehetővé teszi, hogy a munkáltatók béremelés helyett adómentes otthoni internethozzáférést biztosítsanak munkavállalóik számára. Az Axelero és a V-net dial-up csomagokat is kínál ily módon, a legtöbb szolgáltató azonban ADSL-hozzáférést ajánl „adómentes internet” akciója keretében. A szolgáltatók minimálisan három–öt munkavállaló esetében vállalják a szélessávú otthoni kapcsolatok kiépítését. Az otthoni csomagok ára bruttó 10–12 ezer forintba kerül, nagyobb flották esetében ennél alacsonyabb árak is elképzelhetőek.

Bérelt vonali kapcsolat

A bérelt vonalak korábban, magasabb kiépítési költségük és havi díjuk miatt csak a nagyvállalatok körében voltak elterjedtek, a piaci verseny és a szolgáltatók kínálatának növekedése miatt azonban most már kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé vált a szolgáltatás. Mivel ADSL-kapcsolat az ország számos pontján egyelőre nem érhető el, a szinte mindenhol kiépíthető bérelt vonal megoldást jelenthet az ilyen településen működő cégek számára. További előnye az ADSL-lel szemben, hogy sokkal biztosabb kapcsolatot jelent, a szolgáltatók kiemelten magas rendekezésre állást biztosítanak.

A bérelt vonali csomagok árát a sávszélesség és a szolgáltatások köre határozza meg. Választás előtt érdemes alaposan tanulmányozni az egyes szolgáltatók ajánlatát, mivel az árak széles skálán mozognak. Hároméves szerződés esetén egy 64 kbit/sec sávszélességű bérelt vonal havi díja 19 900 és 54 000 forint között mozog, 128 kbit/sec sávszélességre pedig találunk ajánlatokat 39 900 forintért és 71 000 forintért is.

Webajánló:

Hol elérhető az ADSL szolgáltatás, mely területeken mikor várható fejlesztés –megtekinthető a Matáv (http://www.matav.hu) és az internetszolgáltatók honlapján.
Internetszolgáltatók honlapja:
Axelero – http://www.axelero.hu Elender – http://www.eol.hu
Enternet – http://www.enternet.hu Euroweb – http://www.euroweb.hu GTS-Datanet – http://www.gtsdatanet.hu
V-net – http://www.vnet.hu

Profi honlap állami támogatással

Nem elég csupán látni a világhálót, üzleti szempontból előnyös a cég számára, ha látszik is a weben: saját honlappal rendelkezik, esetleg inerneten keresztül értékesíti is termékeit. A hazai kis- és középvállalatoknak egyelőre nem erősségük az internetes megjelenés. A cégek weboldalai sok esetben amatőr munkáról árulkodnak: az oldalak nehezen áttekinthetőek, túlságosan bőbeszédűek, anélkül, hogy érdemi információkat szolgáltatnának. Vagy épp az ellenkezője: olyan szűkszavúak, hogy a leglényegesebb tudnivalók – cégvezetés, elérhetőség, termékportfólió, egyes területek illetékesei – is lemaradnak róla. A gazdasági minisztérium most a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program keretében támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, hogy professzionális új weboldalt készítessenek, vagy régi honlapjukat átalakítassák. A minisztérium összesen 400 millió forintot biztosít e célra. A támogatás mértéke a költségek 40 százaléka, maximum 300 ezer forint. Eséllyel indulhat minden, 50 főnél kevesebbet foglalkoztató, magyarországi székhelyű társaság, amelynek éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió forint. A pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani, az elbírálás folyamatos. Részletek a http://www.pafi.hu/030313.htm oldalon.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik