Üzleti tippek

Változtak az eva szabályok

Igen rövid idő alatt “hozta tető alá” a kormányzat az egyszerűsített vállalkozási adó szabályait. Így aztán nem csoda, hogy a törvény egyes rendelkezéseiről már december végén, január elején kiderült: bizonyos vállalkozók igencsak rosszul járnak, hiszen a tavaly kiszámlázott, de már idén beérkezett bevételeik után kétszeresen kell adózniuk. Ez egyrészt hozzászámít a tavalyi év bevételéhez, másrészt ebben az évben pedig eva alapot képez. A kettős adózás elkerülése érdekében módosították a törvényt: így az egyszeres könyvvitelről a kettős könyvvitelre áttérő eva-alanyokat, a kettős könyvvitelről bevételi nyilvántartás vezetésére áttérő jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokat, valamint az egyéni vállalkozókat sem éri hátrány. Az említett bevételeik után nem kell még eva-t is fizetniük, amelynek első negyedévi előlegét egyébként április 12-éig kell megfizetni az érintetteknek.
Ugyancsak az evasokat érinti a helyi adókról szóló törvény módosítása. Ennek lényege, hogy egyértelműsítették: az eva alá igen, de a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó adóalanyoknak is az általános szabályok szerint kell az iparűzési adóalapjuk egyes elemeit – nettó árbevétel, eladott áruk beszerzési értéke, anyagköltség – meghatározni. Az eva alanya egyébként az iparűzési adóban is választhatja az egyszerűsített adóalap-megállapítást – erről majd májusban a bevallásban kell nyilatkozni -, amikoris az iparűzési adó alapja az eva-alap 50 százaléka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.