Üzleti tippek

Vállalkozók felkészítése az EU-ra

A Gazdasági és Közlekedési minisztérium februárban megkezdte a kis- és középvállalkozások felkészítését az uniós csatlakozásra, amelynek keretében az év végéig 150 kistérségben adnak tájékoztatást a várható piaci körülményekről és szabályokról és adnak választ a felvetődő kérdésekre. A leggyakrabban felvetődött kérdésekből és az azokra adott válaszokból összegyűjtöttünk egy csokorra valót.

Érdemes-e részt venni az uniós pályázatokon?
A pályázatkészítés, és így az Európai Unió közösségi támogatási programjaiban való részvétel a magyar vállalkozások sikerének kritikus sikertényezője lehet. Ezért különösen fontos, hogy a vállalkozások és vezetőik megismerkedjenek ezekkel a programokkal és a pályázás technikájával. Ehhez nyújt hatékony segítséget a Széchenyi Terv pályázatain való részvétel, hiszen annak felépítése, módszere erősen hasonlít a közösségi programok során alkalmazott pályáztatási eljárásokhoz.

Milyen előcsatlakozási támogatási lehetőségek vehetők igénybe az uniós belépésünkig?
Az előcsatlakozási támogatások közé soroljuk az Európai Unió SAPARD-, ISPA- és Phare-programjait. A SAPARD-program a kelet-közép-európai országok számára nyújt támogatást a versenyképes agrárgazdaság kialakításához és a vidék fejlesztéséhez. A pályázatokkal az idén akkreditált SAPARD Hivatal foglalkozik. Az ISPA-program a környezetvédelmi és közlekedés-infrastrukturális beruházások megvalósítását támogatja. A Phare-program az intézményfejlesztés és különböző más egyéb beruházási programok részbeni finanszírozását célozza meg.

Milyen támogatási lehetőségek vehetők igénybe az európai uniós csatlakozást követően?

Kistérségi program
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Március 31. Kisvárda
Április 1. Vásárosnamény
Ááprilis 2. Fehérgyarmat
Április 3. Mátészalka
Április 3. Csenger
Április 7. Tiszavasvári
Április 8. Baktalórántháza
Április 9. Nyírbátor
Április 9. Nagykálló
Április 10. Nyíregyháza

Az európai uniós csatlakozás után a magyar vállalkozások a Strukturális Alapokból, a Kohéziós Alapból, valamint a Közös Agrárpolitikához (CAP) tartozó agrárprogramokból szerezhetnek támogatást. A Közös Agrárpolitika által nyújtott támogatások célja a mezőgazdasági vállalkozások termelékenységének javítása, az agrárpiacok stabilizálása. A közvetlen támogatások és az importvédelem mellett az intervenció eszközével biztosítja az Európai Unió mezőgazdasági vállalkozásainak versenyképességét. (Az intervenció az jelenti, hogy a közösség az adott terméket felvásárolja, ha a piaci ár tartósan az intervenciós ár alá süllyed). Minden egyes termékkörre más-más támogatási rendszer vonatkozik, igazodva az adott termékkör és piacának sajátosságaihoz. A Strukturális Alapok célja hozzájárulni a fejlődésben elmaradott, illetve kevésbé fejlett térségek gazdasági és társadalmi felzárkóztatásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik