Üzleti tippek

Az állam helyett a bankokban bízik

Saját bőrén nem érzi, hogy támogatná az önkormányzat, vagy akár az állam a kis- és középvállalkozásokat – vallja Csanádi Tamás, az idén 700 milliós forgalommal számoló ruházati kereskedelemmel foglalkozó Figura 2000 Kft. tulajdonosa, ügyvezetője.

Szerencsére azonban a cég nagysága és függetlensége lehetővé teszi, hogy ne is kelljen segítségre várnia. Bár korábban elindultak több pályázaton is, de négy elutasítást követően két évvel ezelőtt úgy döntöttek, nem próbálkoznak tovább. A Széchenyi Terv keretében már nem is kíséreltek meg pénzhez jutni, inkább a jól bevált banki kapcsolatra hagyatkoznak. A vállalkozás az elmúlt 15 évben folyamatos hitelfogyasztó, és soha nem volt probléma a visszafizetéssel. Csanádi Tamás számára egyébként nem az intézmény, hanem a banki kapcsolattartó személy jelenti a bankot. Mint megjegyzi, neki mindegy, hogy mi van a cégtáblára írva, a lényeg, hogy az az ügyintéző hölgy, akihez 1986., a számlanyitás óta jár, készséges, odafigyel a cégre, az újabb hitellehetőségekre és ez pótolhatatlan üzleti kapcsolatot jelent. A cég általában beruházásaihoz vesz igénybe hiteleket, és mára jelentős, 25 millió forintos állandóan lehívható folyószámla hitellel rendelkezik.
A Figura idén a meglévő veszprémi áruházi jelenlétet követően Tapolcán és Balatonfüreden is üzletet nyitott és ezzel alkalmazotti létszáma megkétszereződött, árbevétele pedig várhatóan csaknem háromszorosára emelkedik az év végéig. A cég korábban olyan neves nagykereskedő cégeknek volt beszállítója, mint a Módi, vagy a Skála, ezért hozzászoktak a minőségi munkához. Most a veszprémi Skála áruházban bérlenek egy több száz négyzetméteres területet, ahol – az áruházban kizárólagos joggal – ruházat-, lakástextil- és méteráru-kereskedelemmel foglalkoznak. Csanádi Tamás elmondta azt is, hogy amikor megszűnt a kötelező kamarai tagság, az elsők között léptek ki a Veszprémi Kereskedelmi és Iparkamarából, ám azóta sokat változott a kamara, látványos a vállalkozásokért végzett tevékenysége, úgyhogy hamarosan egy régi-új taggal fog gyarapodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik