Üzleti tippek

Boros Attila

A reorganizátor








Boros Attila 1

Eredmények
• A csaknem csőd szélén álló Hajdú-Bét sikeres pénzügyi és szervezeti reorganizációja
• Egy vágóhídi vállalat átalakítása oly módon, hogy az a baromfi-szetorban – különösen a panír és a felvágott termékek esetén – meghatározó szerepet betöltő FMCG társasággá váljon

Boros Attila 1
Boros Attila 3

Céltudatosság és határozottság nélkül, alig harmincévesen, nehéz befutni Boros Attiláéhoz hasonló karriert. Bár kitűnő tanuló volt, ellinkeskedte az egyetemi felvételit, így az érettségit követően, a Ganz-Danubiusnál elhelyezkedve, rögtön belecsöppent az üzleti életbe. Egy év tapasztalatszerzés után, immár a budapesti közgazdasági egyetem diákjaként, az AIESEC diákszervezet életében merült el, ahol megbízták az 1992-es budapesti világkongresszus főszervezésével. Harmadéves korában azonban már hátat fordított a diákszervezetnek, és teljes munkaidőben elhelyezkedett a KPMG audit részlegén asszisztensként.

1995 tavaszán, két év könyvvizsgálói tapasztalattal a háta mögött, még mindig egyetemistaként, a Danube Knittwear (valaha Duna Kötöttárugyár) kontrolling igazgatójaként dolgozott, ahol még ugyanebben az évben gazdasági igazgatóvá, a harmadik évben pedig már első számú vezetővé választották. Levezényelve a textilipari cég reorganizációját, egy nehéz, veszteséges időszak után a vállalatnak sikerült két évet is nyereséggel zárnia.
2000 januárjában tanácsadóként csatlakozott a Wallishoz, február közepén pedig kinevezték a Hajdú-Bét vezérigazgatójává. Az előző évet közel 40 milliárd forint árbevétel mellett 10 milliárd forint veszteséggel és 17 milliárd forint adósságállománnyal záró, az orosz válságtól megroggyant, szinte a fizetésképtelenség állapotába került cégnél gyors és határozott reorganizációba kezdett. Ennek nyomán a cég értékesítette az alaptevékenységhez és a továbblépéshez nem szükséges eszközöket, elküldte a közel 6 ezer alkalmazott felét, megújította szervezeti struktúráját, és az árbevétel csaknem felét kitevő exportot a keleti piacok helyett Nyugat-Európa felé orientálta. A célratörő intézkedések nem maradtak hatástalanok: a 2000-es évet a Hajdú-Bét az előzőnél csak csekély mértékben elmaradó árbevételle és 3 milliárd forintot meghaladó mérleg szerinti eredménnyel zárta.

Meghatározó változások történtek a cég tulajdoni szerkezetében is: a hitel-tőke konverzió révén tulajdonossá vált két bank, az MKB és az OTP fokozatosan kiszállt. A Hajdú-Bét ma már körülbelül 96 százalékban a Wallis-csoport tulajdonában áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik