Üzleti tippek

Ludmann Lajos

Zökkenők nélkül








Ludmann Lajos 1

Eredmények
• Az brit ICL hazai leányvállalatának élén megszerzi a MÁV gazdaságirányítási rendszerének kiépítésére vonatkozó projektet; ez cégének 35 millió dolláros üzletet hoz
• A Deloitte & Touche partnereként létrehozza az DTI Consultingot, amely a 2000. évvel kapcsolatos tanácsadással szerez nevet magának
• A KFKI Rt. vezérigazgatójaként továbbra is a csoport üzleti tervezésére, a tervek végrehajtására, a szolgáltató portfolió továbbfejlesztésére és a szervezetfejlesztésre koncentrál

Ludmann Lajos 1
Ludmann Lajos 3

Fordulópontok nem, de mérföldkövek akadtak pályámon, ami egyébként meglehetősen zökkenőmentesen haladt – meséli Ludmann Lajos, a nyolc céget tömörítő KFKI Csoportot összefogó holding vezérigazgatója. A cégvezető a Miskolci Műszaki Egyetemről kikerülve rögtön az informatika felé fordult, és máig e területen tevékenykedik.

Első munkahelyét elhagyva Ludmann Lajos Dél-Jemenben, a brit ICL munkatársaként tapasztalta meg, milyen is az, ha valahol külföldiként magára van utalva: egy személyben volt rendszerszervező, szoftverfejlesztő, arab kollégáinak főnöke és oktatója. “Jó iskola volt” – emlékszik vissza. Talán a kinti brit ajánlólevélnek köszönhető, hogy Magyarországra hazatérve őt bízták meg az ICL Hungary vezetésével; kinevezését azzal hálálta meg, hogy oroszlánrészt vállalt az ICL Nagy-Britannián kívül elért addigi legnagyobb értékű szerződésnek megkötésében. A MÁV gazdálkodás-irányítási rendszerének kivitelezése több tíz millió dolláros üzletet jelentett a vállalatnak. Ezután csábították 1998-ban a Deloitte & Touche érdekeltségébe, ahol eseménydús évek alatt szerezte első tapasztalatait a vezetési tanácsadás területén; a multit a KFKI követte, amely céggel még a MÁV-projektje idén került először komoly munkakapcsolatba.

A több mint 700 szakembert foglalkoztató KFKI Csoport tagjai felé hol tulajdonosi, hol szolgáltatói arcát felöltő vezető elégedett a cégcsoport teljesítményével – tavalyi árbevételük 21 milliárd forint volt és a hazai piacon egyedülálló, 35 százalékos növekedést produkáltak -, s biztos abban, hogy a sikerek további kulcsa a nagy üzletági és leányvállalati szabadság mellett a jól koordinált csapatmunkában rejlik.

A hazai informatikai piac, köztük a KFKI-csoport továbbfejlődése szempontjából a vezérigazgató fontosnak tartja az uniós csatlakozást előkészítő államigazgatási projekteket, ezért is üdvözli a szaktárca megalakulását. Úgy véli, a tudásalapú gazdaság kialakításához elengedhetetlen az információs infrastruktúra és a társadalom informatikai fogadókészségének fejlesztése, ezért szerinte az új hivatal feladatai jórészt adottak.
A hazánkban tevékenykedő multinacionális cégeket egyszerre tekinti versenytársnak és kooperációs partnernek. Tucatnyi együttműködés mutatja, hogy mind fő-, mind alvállalkozói viszonyban képesek hatékonyan együttműködni, kapcsolatukat egyfajta szimbiózis jellemzi. “Hogy a KFKI név mit ér külföldön, azt a jövő hamarosan megmutatja” – mondja Ludmann Lajos. Ezért dolgoznak tovább a cég külföldi terjeszkedésének stratégiáján, amelynek részeként az Egyesült Államokban KFKI Systems néven hoztak létre immár önjáró céget, és ennek jegyében vásároltak részesedést a Satz nevű müncheni vállalatban. A KFKI csoport ezeken keresztül próbál majd amerikai és európai projektek megvalósításában közreműködni, illetve elsősorban szoftveres tudásával megjelenni ezeken a piacokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik