Üzleti tippek

Kunsch, Matthias

A racionális








Kunsch, Matthias 1

Eredmények
• A Creditanstalt itteni önálló pénzintézetének felépítése, szinte a semmiből
• A fúziók révén létrejött egyik vezető magyarországi pénzintézeti szereplő, a HVB Bank Hungary Rt. irányítása

Kunsch, Matthias 1
Kunsch, Matthias 3

Egyáltalán nem vonzott a bankvilág – meséli Matthias Kunsch, a HVB Bank Hungary Rt. vezérigazgatója, visszagondolva arra az egyetemistakánt tett banki látogatásra, amelyből a kihegyezett ceruzákkal asztal fölé görnyedő banktisztviselők látványa maradt meg számára. Később mégis a számviteli, audit jellegű szakot választott a Bécsi Közgazdasági Egyetemen, a diploma megszerzését követően, 1968-ban pedig könyvvizsgálói berkekben keresett állást.

Pályakezdőként az osztrák beruházási hitelintézethez, az Österreichische Investitionskredit AG-hez került, ahol kiderült, az iparvállalatok átvilágítása, hitelképesség-vizsgálata és piacelemzése sokkal izgalmasabb feladat az éves jelentésekhez kapcsolódó száraz mérleg-auditoknál. Négy-öt év alatt – a hitelkérelmek és a cégek bonitásvizsgálatai alapján – szinte a teljes osztrák ipart megismerhette.

A CA akkoriban kapott jogosítványt arra, hogy első külföldi bankképviseletét éppen a magyar fővárosban nyissa meg. A Budapesten született, osztrák állampolgárságú, ám a magyart anyanyelvi szinten beszélő szakember – aki diplomamunkáját, sőt doktori disszertációját is a magyar tervgazdaságról készítette – örömmel élt a lehetőséggel, s az akkor még csak 31 éves ifjú bankár váltott, átpártolt a Creditanstalt Bankvereinhez.
Először, 1975-től 1978 végéig, a CA képviseletvezetője lett, majd az osztrák bank segédletével, több külföldi pénzintézet és a Magyar Nemzeti Bank “házasságából” létrejött Közép-európai Nemzetközi Bank Rt., vagyis a CIB vezérigazgató-helyetteseként dolgozott kereken egy évtizeden át. 1989-ben a CA önálló banki licencet kért a magyar Pénzügyminisztériumtól, és Matthias Kunschot jelölték a pénzintézet élére. A bankár nehéz időszakként emlékezik azokra az évekre, amelyek során szinte a semmiből kellett bankot építenie. “Az például a székházba költözéskor derült ki, hogy lehetetlen külföldre telefonálni. Képzeljenek el egy banki treasuryt nemzetközi kommunikáció nélkül” – avat be a nehézségekbe a szakember, aki aztán tíz év alatt, előbb a Creditanstalt, majd az osztrák és a német banki fúziók után immár a HVB Bank Hungary Rt. élén, az ország egyik legnagyobb pénzintézetét igazgathatja.

A vezérigazgató úgy látja, az elmúlt időszakban a pénzügyi környezet kiegyensúlyozott volt a bankrendszer számára. Miután megtörtént a vállalati ügyfelek piacának felosztása, ahol a HVB Bank előkelő piaci pozíciót foglal el, jelenleg elsősorban a lakossági üzletág került a verseny fókuszába, nevezetesen a kormányzati eszközökkel ösztönzött lakáshitelezés és a teljes körű bankszolgáltatások. A bank tervei között szerepel a lakossági üzletág fejlesztése, új termékek, szolgáltatások bevezetésével, a fiókok számának mérsékelt emelésével. A pénzintézet tulajdonában álló HVB Jelzálogbankkal való együttműködés további jelentős előnyökkel jár, mivel gyorsan és kedvező kondíciók mellett lehet az ingatlanfejlesztőknek lakásprojekt-finanszírozást, a privát ügyfeleknek pedig jelzáloghitelt ajánlani. A kis- és középvállalkozó szektor szintén egyre jelentősebb szerepet játszik a versenyben; a HVB Bank is törekszik ezen ügyfélkör számára testre szabott szolgáltatásokat nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik