Üzleti tippek

Betegh Sándor

A terjeszkedő








Betegh Sándor 1

Eredmények
• Sikeres külföldi akvizíciók
• Eredményes költségcsökkentési program

Betegh Sándor 1
Betegh Sándor 3

Határon túli ügyletekre koncentrált a 2001-es évben Betegh Sándor, a Danubius szállodalánc vezérigazgatója. A cég az erdélyi Szováta gyógyüdülő vállalatában szerzett részesedést. Szováta a hetvenes években Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye volt, egyedülálló sós tava ma is nagy lehetőség. Ennek újbóli felvirágoztatását az erdélyi családból származó Betegh Sándor nagy kihívásnak tekinti. A teljes körű felújítást azonban nehezítik a korábbi bérlőkkel folytatott perek, így 2002-ben csak tervezési munkák folytak, a legnagyobb szállóépület felújítására jövőre kerülhet sor.

Az idei esztendő jelentős fejleménye a szlovákiai Pöstyén Fürdő és Gyógyszálló vállalatának megvásárlása volt, melynek 67 százalékáért 14 millió dollárt fizetett a Danubius. A Vág egyik szigetén lévő, 1500 szállodai szobai kapacitással rendelkező melegvizű fürdőváros gyógyászatilag magasabb szinten áll, mint a Danubius magyarországi gyógyszállói, így a teljes cégcsoport ebbéli színvonalának emelésére lehetőség nyílik. A privatizációt követően, a korábbi menedzsment részvételével, megkezdődött a szlovák cég integrálása a Danubius-csoportba. Ez felújítást és átszervezést is jelent, ugyanis a vendéglátás és az épületek minősége még nem éri el a kívánt szintet. Néhány régi, a Gellért szálló stílusát idéző épület felújításával azonban Európa legvonzóbb fürdővárosa jöhet létre a szigeten.

A Danubius számára ezek az akvizíciók nem csak azért vonzóak, mert a Kárpát-medence legszebb határon túli fürdőhelyeiről van szó, hanem mert jóval olcsóbbak annál, amennyiért ma Magyarországon szállodai kapacitásokat lehetne vásárolni vagy kiépíteni. Az idén “Budapesten jelentős luxusszálló fejlesztések kezdődtek, így a következő években a Danubius fővárosi szállodái az eddiginél élesebb versenyhelyzetbe kerülnek” – véli a vezérigazgató. A terjeszkedéssel erre a helyzetre is igyekeznek felkészülni.

Betegh Sándor 1962 óta dolgozik a szállodaiparban, pályáját 18 évesen gyakornokként kezdte. Fiatalkorában szinte az összes olyan szállóban dolgozott, amelyik ma a Danubius-csoporthoz tartozik hazánkban. A hetvenes évek második felétől a szállodacég központi értékesítési területén tevékenykedett; 1985-től vezérigazgató-helyettes volt, 1990-től pedig ő tölti be a vezérigazgatói posztot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik