Üzleti tippek

Folytassa Széchenyi Terv

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Széchenyi Terv keretében 8 pályázat folytatása, 13 elbírálása és azt követő megszüntetése, valamint 9 pályázat azonnali lezárása mellett döntött.

A kormány a jövőben a Széchenyi Terv fő céljának a kis- és középvállalatok európai uniós felkészülésének támogatását tekinti – nyilatkozta Csillag István, a gazdasági és közlekedési tárca vezetője. A vállalkozások közvetlen támogatásán túlmenően a Széchenyi Tervnek tanító-nevelő szerepet is szánna a tárca, vagyis ezen keresztül a vállalkozások megtanulhatnák, hogy milyen feltételekkel kell pályázatokon részt venni az Unión belül. Ugyanakkor Csillag István szerint a pályázati rendszerrel megpróbálják a vállalkozásokat a piaci farkastörvényekre is felkészíteni: így például a jövőben nem pótolják a vállalkozások tőkéjét, a források ugyanis a tőkepiacról ma már széles körben hozzáférhetők. Az új szempontok kialakítása mellett – a miniszter szerint – a kormány meghatározta az európai normáknak megfelelő átlátható és kiszámítható elbírálási rend elveit. Ennek megfelelően 2003 elejétől már az új pályázati és elbírálási szempontok érvényesülnek. A kormány döntése alapján a Széchenyi Terv 2003 végével a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként Magyarország európai uniós támogatási politikájának egyik fontos pillére lesz.

Megtartva
A már meglévő pályázatok további sorsával kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy az új elvekkel összhangban azokat a pályázatokat tartják meg, amelyek a vállalkozások Európai Uniós felkészülését segítik. Ennek jegyében például 2003 után is lehet pályázni a háziorvosi működtetési jog megvásárlására, vagy az egészségügyi közszolgáltatás nyújtását segítő kamattámogatásra, a minőség- és környezetirányítási rendszerek bevezetését és tanúsíttatását segítő programra, a mikrohitel kamattámogatásra, valamint az „Ipari Park” és „Integrátor Ipari Park” cím elnyerésére is. Ezen célokra még az idén mozgósítanak a költségvetés általános tartalékából 3–5 milliárd forintot.

A készlet erejéig
A következő kategóriába azok a pályázatok tartoznak, amelyekre a tárca a még rendelkezésre álló forrás erejéig, azaz mintegy 3–5 milliárd forintot szétoszt, a jövőben azonban nem ír ki pályázatot. A telephely-változtatással, a versenyképes beruházások támogatásával, a kiskereskedelmi üzletek, vendéglátóhelyek és lakossági szolgáltató helyek korszerűsítésével, valamint a lakossági energia-megtakarítással kapcsolatos pályázatokkal kapcsolatban a tárca csak az augusztus 2-ig beérkezett kérelmeket bírálja el.
Az előbbi két kategóriában összesen rendelkezésre álló 6–10 milliárd forint a miniszter szerint a pályázati igények mintegy 60 százalékát fedezik. Idén egyébként a Széchenyi Tervre előirányzott összeg 140 százalékát költötték, illetve költik el az év végéig. A jövő évi keretről várhatóan szeptember közepére döntenek.

Leállítva
A harmadik kategóriába azok a pályázatok tartoznak, amelyeknek finanszírozását leállítja a tárca, értékelésük szerint ugyanis ezek már elérték a céljukat. Ide tartozik a kereskedelmi szálláshelyek bővítését, a belföldi közúti közlekedési szolgáltatás területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások gépjárműparkjának fejlesztését és technikai korszerűsítését szolgáló pályázatok. Nem folytatódnak továbbá az ipari parkok beruházásainak fejlesztését, a regionális repülőterek infrastruktúrájának és a repülőtéri szolgáltatások korszerűsítését szolgáló pályázatok sem. Az el nem bírált pályázatok benyújtóit a GKM által megbízott pályázatkezelő szervezetek értesítik és a befizetett pályázati díjat számukra visszautalják.

Pályázati tapasztalatok
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium internetes honlapján nyilvánosságra hozta a Széchenyi Terv eddigi nyertes pályázatai részletes adatait tartalmazó úgynevezett Fehér Könyvet, amely tartalmazza az ez idáig nyertes pályázók nevét, a támogatott területet, az elnyert összeget, a pályázatok beérkezésének, valamint a pénz odaítélésének és kifizetésének időpontját. A gazdasági tárca vezetőjének szavaival élve az eddigi tapasztalatok alapján számos „igen érdekes esetekre derült fény”. A Fidesz-kormányzat idején a bírálóbizottságok például májusban többször is terven felül ültek össze. A miniszter szerint ugyancsak szembeötlő, hogy voltak, akik egy éven belül többször is sikerrel tudtak pályáztatni. Emellett olyan vállalkozás is kapott pénzt, aki ellen több százmilliós gazdasági csalás miatt eljárás van folyamatban. A visszaélések feltárása a tárca vezetőjének tájékoztatása szerint folyamatban van, és a szabálytalanságoknak következménye is lesz. A miniszter kiemelte: a jövőben a pályáztatást mindenkor úgy kívánják lebonyolítani, hogy minden manipulációt kizárva menet közben figyelemmel lehessen kísérni a beadványok sorsát. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik