Üzleti tippek

Új Sapard-program pályázatok

Lapzártánk után jelenik meg az új Sapard programok szövege. Az alapból Magyarország – a tíz csatlakozásra készülő ország között felosztható 520 millió eurós keretből – több mint 38 millió euróval, 9,5 milliárd forintnak megfelelő összeggel részesül. Az európai uniós támogatás mellé a magyar kormány saját költségvetéséből 3 milliárd forintot biztosít, így a felhasználható keret 12,5 milliárd forint. A 2000-ben és 2001-ben rendelkezésre álló keret nem veszett el, az is felhasználható, pályázható lesz.

A Sapard-program kerete az agrárstruktúra fejlesztésére és vidékfejlesztésre használható fel. Az agráriumon belül mezőgazdasági vállalkozások beruházásait, mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozását és marketingjét, valamint

agrár-környezetvédelemi fejlesztéseket és a szakképzést támogatják. Igényelhető pénz továbbá vidéki infrastruktúra fejlesztésre, falusi munkahelyteremtésre, munkahely megtartást célzó programokra, a vidék tárgyi és szellemi örökségének megőrzésére és védelmére.

A támogatásra elsősorban mezőgazdasági termeléssel foglalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek és mezőgazdasági szakképzéssel, szaktanácsadással foglalkozók pályázhatnak.

A pályázati feltételekről az FVM Sapard hat regionális irodájában lehet érdeklődni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik