Üzleti tippek

Nagyon alacsony vízszint – szökik a Balaton

Apad a Balaton vize: a múltheti kánikulában két centivel, 65 centiméterre csökkent a vízszint. Hűvösebb nyári napokon érdemes kirándulást tenni a páratlan élővilágú Kis Balatonhoz, amely a közelmúltban új látnivalóval gazdagodott.

A kánikulában egy hét alatt két centimétert apadt a Balaton vize, de a júliusban várható hidegebb idő miatt valószínűleg elkerülhető a vízkivételi korlátozás bevezetése – nyilatkozta az MTI-nek Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője.

A Balaton vízszintje jelenleg igen alacsony, mindössze 65 centiméter, ám a szakemberek szerint az ipari vízkivétel korlátozását csak további 20 centiméteres apadás esetén kellene elrendelni. (A Balaton vizét elsősorban a vízművek hasznosítják.)

Nagyon alacsony vízszint – szökik a Balaton 1Csapadékosabb júliusra vágynak a szakemberek

A szakemberek bíznak az időjárás kedvezőbbre fordulásában, a meteorológiai előrejelzések július első felére több csapadékot és lehűlést ígérnek. Az alacsony vízszint mellett sincs gond a víz minőségével.

A vízszint apadásával egyébként nő az algásodás veszélye, a kisebb víztömeg ugyanis hamarabb melegszik fel, gyorsabban szaporodnak az algák. Bíztató azonban, hogy az utóbbi években a Balatonban fellelhető tápanyag csökkenését figyelték meg, márpedig az algák gyors elszaporodásához rengeteg tápanyagra van szükség.

Kis Balaton – négy óra garantáltan természetközelben

Új látnivalóval, méhcsaládokkal benépesített méhessel várja a Kis Balaton az érdeklődő csoportokat. Az egykori lápi méhészkedést bemutató méhesbe négy fajta kaptárt és egy kast helyeztek el. A méhes látogatói egy-egy kóstoló erejéig meg is ízlelhetik, milyen az igazi, réti méz a szűrés és a keverés előtt.

Nagyon alacsony vízszint – szökik a Balaton 2A közönség előtt természetvédelmi okokból a Kis-Balaton nagy része zárt terület, ám csoportokat, különösen iskolai csoportokat rendszeresen fogad az egyedülálló élővilággal büszkélkedő nemzeti park.

Egy-egy séta közel négy óra, ezalatt legalább negyven madárfajt, például nagy kócsagot, réti sast, a vöcsök négy faját, vagy kis kárókatonát láthatnak az érdeklődök. A legújabb látnivaló, a méhes mellett többek közt a látogatók megismerkedhetnek a Kányavári-szigettel, a kápolnapusztai bivalyrezervátummal, a Fekete István emlékházzal, s a Balatonba torkolló Zala folyó vizét megtisztító Kis-Balaton majdnem 15.000 hektáros vízi világával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik