Üzleti tippek

Kalandtúrák – le a passzív pihenéssel

Aki azt hiszi, hogy csak idegen szavakkal leírt utakból választhat, ha kalandtúrára vágyik, az téved. A rafting, canyoning mellett ma már bicikli-, gyalog- és terepjárós túrák tömkelegéből válogathat.

Jelentősen bővült az utazási irodák néhány évvel ezelőtti unalmas kínálata. Vége az 1-2 hét félpanziós típusú, nagyüzemben hajtott Kalandtúrák – le a passzív pihenéssel 1stafétaváltós vakációk egyeduralmának. Ma már az sem feltétlenül csak egyedileg vághat neki a nagyvilágnak, aki a napozás mellett némi kalandra is vágyik.

A lélegzetelállító, adrenalinszint-növelő extrém túrákat többnyire most is egyedi kívánságra tervezik, de raftingolni, canyoningolni már minden mennyiségben lehet. Sőt egyes irodák már meg is tudnak élni kizárólag kalandtúrás kínálatukkal.



Szótár

• rafting:

vadvízi evezés
canyoning: folyómederben mászkálás, hegymászás, ereszkedés, ugrálás

Többen vágynak aktivitásra

Bár ezeket a túrákat jobbára bármilyen felkészültséggel és erőnléti állapotban meg lehet csinálni, nem ajánlhatók annak, aki “pihenve pihen”. Az utazási szakemberek szerint ugyanakkor nő azoknak a köre, akik az aktív pihenésre szavaznak az 1-2 hetes napfényes-tengeres pihenés helyett. A gyalogtúrák résztvevői elsősorban a huszonévesek, a rafting-bicikliutakon – az áruk miatt is – a 30 éven felüliek vannak túlsúlyban, de 40 éven felüliek szintén kedvelik.

A Vista sportrészlegén a vadvízi kalandok a legkeresettebbek – mondta a FigyelőNetnek Lökös Réka részlegvezető-helyettes. A hétvégi programokra májustól szeptemberig folyamatosan mutatkozik érdeklődés, szállás és utazás nélkül 18-20 ezer forintba kerül egy ilyen. A félnapos canyoning túrák ára 15 ezer forint, ezeket egyedi igények szerint szervez a Vista. Elsősorban a 30-on felüli ügyfelek érdeklődnek irántuk, a huszonévesek ritkábban áldoznak ilyen utakra.

Kalandtúrák – le a passzív pihenéssel 2Kerékpár, gleccser, siklóernyő, homokdeszka

Mind többen keresik meg kerékpározási igényükkel az iroda sportrészlegét. Lökös Réka a holland túrát emeli ki, ahol kikötőkben, hajókon szervezik a szállást. Az izgalmas út ára 150 ezer forint, de a borsos díj ellenére is nagy az érdeklődés, elsősorban a jól szituált 40-50 es korosztály részéről. A résztvevők egyenként tekernek, reggelenként kézbe kapják úticsomagjukat és a térképet. Hollandia mellett a Loire-völgyben és Ausztriában is lehet kerekezni.

A forró nyári napokon a tél szerelmesei visszacsöppenhetnek a jeges környezetbe gleccsersízéssel, ennek 32 ezer forintnál kezdődik az ára. Aki még több kalandra vágyik, az egyedileg intézi utazását. Lökös Réka elmondja: a közelmúltban szerveztek egy dél-amerikai utat, dzsungeltúrával és raftinggal, hegyi túrával és sok más ínyencséggel. A Vista szervezte a Sprite kampány kalandnyereményét Namíbiába és Kanadába, terepjárós, homokdeszkás, siklóernyős kalandokkal, illetve havas programokkal az észak-amerikai országban.

Bulitúrák a Barakánál

Érdekes színfolt a magyar utazási irodák között az 1996-ban két egyetemista által “buliból” alapított miskolci Baraka utazási iroda. Az első évben 7 turnusban szerveztek albán körutazást, mára 100 milliós éves forgalmú céggé bővült a Baraka. A cél az, hogy kalandos helyszínekre vigyék el az érdeklődőket, minél többet megmutatva az adott országból, viszont a szállást és az étkezést a legegyszerűbben megoldva. Így sok olyan utasuk van, aki korábban egyedileg utazott, és csak a miskolci iroda “bírta rá”, hogy szervezetten utazzon.

A nepáli, dél-amerikai, kenyai, izlandi, indiai túrák mellett az egyik legnépszerűbb a szíciliai vulkántúra – mondta el a FigyelőNetnek Molnár Melinda, a társaság egyik tulajdonosa. A célközönség a 20-30 éves korosztály, a párok mellett 4-5 tagú fiútársaságok és magányos leányok jelentkeznek útjaikra. A Baraka korábban tervezte, hogy Miskolc mellett Budapesten is nyit irodát, de Molnár Melinda szerint a közönség 60 százaléka érkezik a fővárosból, a többiek vidéki nagyvárosokból, így gyakorlatilag Miskolcról is ugyanúgy tudják működtetni az irodát, online ügyintézéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik