Üzleti tippek

Vahl Tamás

A hittérítő

Tulajdonképpen véletlen, hogy az informatika területére tévedt Vahl Tamás az SAP Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A kereskedelmi főiskola elvégzése után orvosi műszerek értékesítésével foglalkozott és ezért kereste meg a Siemens magyarországi leányvállalata, ahol erősíteni akarták e részleget. A felvételi beszélgetés sikeresen lezajlott, amikor is a személyzetisnek eszébe jutott, hogy a számítástechnika részlegen szintén interjúkat folytatnak német kollégák, s nem lenne-e kedve Vahlnak velük is elbeszélgetni. Igent mondott, és ezzel fordulatot vett pályája: a szép jövőjű orvosi műszerkereskedőből 2001-re a magyarországi informatika egyik meghatározó személyisége lett.

Vahl Tamás véletlenről beszél, de akik ismerik váltig állítják: kevés tudatosabban cselekvő ember van nála. Az IT területén kereskedőként tevékenykedett, a Hewlett-Packardnál kereskedelmi igazgatóságig vitte és másfél évvel ezelőtt szintén kereskedelmi igazgatóként kezdett az SAP-nál is. A váltást azonban egyértelműen az motiválta, hogy a szoftvercégnél – amely akkor az építkezés fázisában tartott és még az osztrák leányvállalat közvetlen irányítása alatt állt – hamarosan új első számú vezetőre lett szükség. Márpedig Vahl vallja, hogy a vezetők alakítják a cégeket, ők befolyásolják működésüket. Persze a leányvállalatoknál bizonyos korlátok közé szorul az ügyvezető is, ezért fontos tisztázni, hogy helytartói, vagy kapcsolatépítő szerepet kap-e a magyarországi cégvezető.

Az SAP-nál minimális mértékig szólnak bele a munkájába. “Utólagos hozzájárulást kell kérni és nem előzetes engedélyt” – magyarázza. Az adott rendszeren belül rugalmasan tevékenykedhet, ami azt jelenti, hogy maga dönti el, mire fókuszál az SAP tevékenységei közül, hol érheti el a legnagyobb hasznot.

Az SAP világszerte ismert márka, termékeit a világ szinte minden országában használják, ám elsősorban integrált vállalatirányítási szoftverek gyártójaként profilírozta magát a németországi székhelyű vállalkozás. Ez persze megnehezíti a magyarországi expanziót, mivel ezen a piacon a kisebb cégméret a jellemző.

Vahl Tamás nemcsak a vezetése alatt álló vállalat továbbépítését tűzte maga elé feladatként, hanem azon is dolgozik, hogy az információs technológia elfogadottsága jelentősen nőjön a magyar cégeknél. “Ez egyfajta hittérítői feladat” – ismeri el a menedzser. Az persze nem csoda, ha egy misszionárius a saját hitét terjeszti, így azon sem szabad meglepődni, hogy az ügyvezető a hittérítés egyik eszközének azt tartja, ha az SAP a magyar vállalatoknál egy de facto standarddá válik. Ez persze most, amikor világszerte gondokkal küzd az IT-ipar, amikor a globális vállalkozások is visszafogják fejlesztéseiket, nem könnyű feladat a hagyományosan óvatos hazai piacon. Vahl viszont azt vallja, hogy a számítástechnika fejlődése mindig is egyenletes volt és a fejlődés vonalát lépcsőszerűen lehetett ábrázolni. Az IT-t kiszolgáló marketingnél lehet megfigyelni óriási kilengéseket, de ez csak átmeneti bizonytalanságot okozhat.

Valóban: egy hittérítő ne rendüljön meg soha hitében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik