Üzleti tippek

Rahimkulov, Mihail

Orosz kapcsolat

Ruszlan, a kisebbik Rahimkulov-fiú hamarosan magyar lányt vezet az oltár elé. Az ifjú vőlegény egyébiránt bátyjával, Timurral együtt az idén végzett a budapesti közgazdasági egyetem nemzetközi szakán. Egyre erősebb tehát az a több mint húszéves kapocs, ami a Rahimkulov-családot Magyarországhoz köti. A két fiú apja, a tatár anyanyelvén Megdetként ismert, ám néha oroszosított nevén, Mihailként említett idősebb Rahimkulov ugyanis ennyi ideje áll kapcsolatban Magyarországgal, hogy aztán az elmúlt egy évben a magyar gazdasági élet egyik legtöbbet emlegetett, meghatározó alakjává lépjen elő.

A Gazprom 56 esztendős magyarországi “helytartója” 1979-ben lett a Szojuzgazavtomatyika nevű vállalat vezérigazgató-helyettese, és ott egyebek mellett a szovjet-magyar gázüzlet részleteiért – a “gázért Ikarus buszokat és Videoton számítógépeket” projekt irányításáért – volt felelős. Majd tíz évvel később, az ugyancsak a gázüzlettel foglalkozó Interprocom orosz-magyar vegyes vállalathoz került, amelynek egészen 1997 januárjáig vezérigazgatója maradt. Igaz, időközben Moszkvából Budapestre tette át a székhelyét, 1994 októberében ugyanis az orosz földgáz magyarországi szállítását felügyelő, orosz-magyar tulajdonú Panrusgáz Rt. vezérigazgatója lett. Az Interprocomtól csak azt követően távozott, hogy 1996 októberében a Gazprombank által abban az esztendőben – az ő ösztönzésére – megvásárolt Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) elnöki, majd vezérigazgatói székét is elfoglalta.

Azóta kezdeményezője lett egy másik akvizíciónak is: mint elismeri, tavaly ősszel ő állt elő Moszkvában azzal a javaslattal, hogy a Gazprom vásárolja be magát a magyar vegyipar egyik legértékesebb vállalatába, a BorsodChembe. Így őt is felelősség terheli azért – teszi hozzá rögtön -, hogy ez az akció nem kis részben előkészítetlenül, fölösleges titkolózástól övezve zajlott le. Ha a cég ma fogna bele az ügyletbe, természetesen “egészen másként viselkedne”. Késlekedés nélkül nyomban a nyilvánosság elé tárná, hogy a “Magyarországon és nemzetközileg egyaránt ismeretlen, ír Milford mögött a Gazprom áll” – magyarázza Rahimkulov.

A Gazprom élén történt közelmúltbeli moszkvai váltás után nyomban napvilágot látott a magyar sajtóban is, hogy Vjahirev háttérbe szorulásával Megdet Rahimkulov pozíciói is meginoghatnak. Az ÁÉB első embere azonban nem tart attól, hogy az új vezér, Miller megvonná tőle a bizalmat. Mi több, a Gazprom új vezetője teljes mértékben megerősítette a magyarországi stratégiát. Sőt Rahimkulov szerint megbeszélésük során alighanem azt is átlátta, hogy az ő távozásával a Gazprom veszítene többet. Elvégre 22 éve áll kapcsolatban Magyarországgal. “Amikor felülök a Moszkva-Budapest járatra, a gépen utazók felét személyesen ismerem”. Ha jön valaki más, annak évek kellenek, mire mindezt kiépíti magának.

Félnie persze már csak azért sem kell, mert megvannak a saját üzletei, amelyekből mellesleg, mint elárulja, még nagyobb bevétele is származik, mint a Gazprom-megbízatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik