Üzleti tippek

Flakstad, Björn

A racionális

Flakstad, Björn 1Halászó és vadászó szenvedélyeinek Magyarországon alig hódolhat, mégis jól érzi magát nálunk a Pannon GSM 53 éves norvég vezérigazgatója. Björn Flakstad hatodik évét tölti itt, és elégedettnek tűnik. Csak az Atlanti-óceán és a sarkkör vadregényes vidékei hiányoznak neki. Nyaranta, szabadsága alatt azért ellátogat ifjúságának távoli vidékeire; az idén például Grönlandra vezetett az útja. A vállalatvezetés embert próbáló évtizedei után nyugdíjas éveit mindenképpen szülőhazájában, Norvégiában kívánja tölteni.

Addig azonban még tengernyi feladat vár rá. A jövő a mobil kommunikációé, erről az adatok mögött meghúzódó tendenciák fehéren-feketén tanúskodnak. A tavalyi nagy menetelés után a 2001-es év a fordulópont: mostanában a mobil kommunikáció már nagyobb forgalmat generál, mint a vezetékes.

Flakstad karrierpályája egyenesen ívelt felfelé, hullámvölgyek nélkül. Az egyetem elvégzése után hamarosan az akkor még állami kézben lévő norvég távközlési céghez, a mai Telenorhoz került fiatalember 35 évvel ezelőtt telexkezelőként kezdte az ismerkedést a távközlési szakmával. Előnyét ma is élvezi: megtanult vakon gépelni. Azóta a ranglétra számos fokán dolgozott a Telenornál vagy érdekeltségeinél. Magyarországon a csúcsra 1999. január elsején jutott el, amikor első hosszabb külföldi munkájának végén elnyerte a Pannon GSM vezérigazgatói székét.

Eredmények 


• Dinamikusan növekvő árbevétel a Pannon GSM-nél
• Meredeken emelkedő előfizetői létszám

Nem meglepő, hogy a mobilcég vezetője a racionalitáson alapuló északi üzleti kultúrát jobban szereti, mint a spontaneitásnak és az esetlegességnek inkább teret adó délit. Az viszont már érdekesebb, hogy a legkevésbé fejlett, jóllehet mégis csak uniós tagállam Görögország üzleti kultúráját az itteninél sokkal rosszabbnak tartja. Előbbit akkor tapasztalta meg, amikor 1998-ban a Pannon GSM-től Görögországba “helyezték át”, ahol egy évig a Cosmote vezetőjeként dolgozott. Véleménye szerint az üzleti kultúrák tekintetében Görögország és Norvégia között mélyebb a szakadék, mint Magyarország és a skandináv ország között. “Itt az üzletemberek között jóval nagyobb a bizalom, és ritkábban érik az embert kellemetlen meglepetések” – vázolja a Magyarországra nézve viszonylag hízelgő képet.
Björn Flakstadot idei grönlandi nyaralásán érte utol a hír, amely szerint az eddigi kisebbségi tulajdonos Telenor 100 százalékos tulajdonosi részesedést szerzett a második legnagyobb magyar mobilcégben. Ez pedig azt jelenti számára, hogy ezentúl Magyarországon is hazai terepen mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik