Üzleti tippek

Az év női menedzsere

A Gundel és a Figyelő 2001. szeptember 28-án immár másodízben rendezte meg exkluzív gáláját a gazdasági élet meghatározó szereplői részére, a TOP 200 című kiadvány megjelenése alkalmából. A rendezvényen - idén első alkalommal - díjat vehet át a legsikeresebb magyar női menedzser is, Benczédi Mihályné, a Magyar Államvasutak Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.A szervezők és a támogatók egyaránt missziónak tekintik a nők nagyobb térnyerését a magyar üzleti életben, ezért idén először a legeredményesebb női menedzsernek is díjat adtak át. A TOP 200 soraiba tartozó vállalatok szeptemberig jelölhették a díjra egy vezető munkatársukat. A jelölés után a közönség választotta meg az év női menedzserét a Figyelőből kivágható szavazólapok és a FigyelőNeten elérhető szavazóprogram segítségével.

A 2000. év női menedzsere:

Benczédi Mihályné, a Magyar Államvasutak Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Az év női menedzsere 1Benczédi Mihályné

A Közgazdasági Egyetem elvégzése után mérlegképes könyvelői oklevelet szerzett és elvégezte az adótanácsadói tanfolyamot. 1990-től a MÁV Vezérigazgatóság vezérigazgató helyettese, a tavalyi évtől tagja a cég igazgatóságának. Irányítása alá tartozik a cég gazdasági feladataival foglalkozó szervezetek, a komplex pénzügyi és számviteli szabályozás és végrehajtás, valamint a MÁV informatikai stratégiájának kidolgozása.

Főbb eredmények 2000-ben.

Az üzleti tervben szereplőnél 5 milliárd forinttal kisebb veszteséggel sikerült a tavalyi évet lezárni. A cégen belül a pálya és nem pálya vasút számviteli szétválasztása, mely azt segíti elő, hogy a különböző területek eredményességét objektíven lehessen megítélni. A menedzsernő képviseli a MÁV Rt.-t a valamennyi európai országot tömörítő UIC-ben (Nemzetközi Vasútegylet) és tavaly a szervezetben elsőként nem anyanyelviként vőt választották meg a szervezet pénzügyi szekciójának elnökévé.

A 2000. év női menedzsere díjért a nyertesen kívül a következő üzletasszonyok versenyeztek:Az év női menedzsere 2Csíkné Kovács Klára

A Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után szak közgazdasági képzést is szerzett, majd PHD-jét vállalati komplex szervezés és vezetés tudományból írta. Később külkereskedelmi felsőfokú szakképzettséget is szerzett.

1993-tól dolgozik a Unilever Magyarország Kft.-nél. Jelenleg Értékesítési és Trade Marketing Igazgató, az Igazgatóság tagja. A kereskekedelmi tevékenységet irányítja a vegyipari kozmetikai illetve élelmiszer területen.

Főbb eredmények 2000-ben:

Az Unilever – Bestfoods egyesülés kapcsán a két cég kereskedelmi

tevékenységének harmonizációja ezzel összhangban az értékesítési és trade marketing szervezet átalakítása illetve a kereskedelmi feltételrendszer egységes kialakítása. Óriási munka volt ,ami most is tart, de úgy érzem, hogy a csapat kiváló és ezt mutatják az

elért eredmények is. A szakmai munka mellett embernek maradni egy szervezet átalakításkor, hogy mindenki értse mi a dolga és az is köszönjön másnap, akinek el kell mennie. Szerintem ez a legnagyobb vezetői kihívás. Sikerült.

Az év női menedzsere 3Fehér Erzsébet

A Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar, Műanyag- és gumiipari szakon végzett, doktori fokozatát a polimer kémia és vezetés elméletből szerezte.

1978-tól a Pannonplast Műanyagipari Rt. vezérigazgatója, 1991-től az igazgatóság elnöke is. A Magyar Vegyipari Szövetség alelnöke, a Magyar Mérnökakadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Ipargazdasági Bizottság tagja

A 2000. év azért is mondható rendkívül érdekesnek, mert a társaság a hazai gyakorlatban ma még nem megszokott vállalatfelvásárlást hajtott végre: a belga tulajdonban lévő, Székesfehérváron működő gyárat októberben a magyar vezetésű cég szerezte meg. A 18 tagvállalatból álló Pannonplast csoport árbevétele 2000-ben 28,2 milliárd forint lett, amely az előző évi bevételt 35 százalékkal haladta meg. Ezzel az előző évek dinamikáját folytatta, négy év alatt a társaság árbevétele háromszorosára növekedett.

Az év női menedzsere 4Kelemen Irma

A Közgazdaságtudományi Egyetem Pécsi Tagozatán, tervező-elemző szakon végzett majd szakközgazdász képzése keretében a szervezés-vezetés szakot is elvégezte. Megszerezte az okleveles könyvvizsgálói és adószakértői képesítést, és részt vett a Nemzetközi Manager Központ cégfinanszírozási és tőzsdekurzusán.

1998. januárjától a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. gazdasági igazgatója. 2000-ben lett a top management, az igazgatóság tagja, mint a gazdasági területért felelős vezérigazgató helyettes. Irányítása alá tartozik a pénzügyi, adózási, számviteli terület, a tőzsdeügyek, a szervezés és az informatika.

Főbb eredmények 2000-ben.

A sörpiac bővülésének kiemelkedő részese volt 2000-ben társaságunk, piaci részesedésünk 26,5 százalékra emelkedett. Kiemelkedő színvonalú marketing kampányaink jelentős támogatást adtak márkáink ismertségi szintjének emeléséhez. Az irányításom alatt álló terület a kedvező finanszírozási források biztosításával és az informatikai háttér világszínvonalra való fejlesztésével járult hozzá a cégünk sikereihez.

Az év női menedzsere 5Szalay Dorottya

1980-ban a Budapesti Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, majd elvégezte a United States Information Service által szervezett “Conducting Business in English” szemináriumát, 1996-ban pedig MBA képesítést szerzett a University of Humberside egyetemen.

Jelenleg a UPC Magyarország Kft. vezérigazgató-helyetteseként a cég stratégiai, lobbi-, akvizíciós és kommunikációs tevékenységét irányítja. A Kábeltel és a Kábelkom egyesítésekor, 1998-ban lett a létrejött új cégcsoport, a UPC Magyarország ügyvezető igazgatója és vezérigazgató-helyettese.

Főbb eredmények 2000-ben.Az elmúlt évek során, a Kábelkom és a Kábeltel egyesülése, majd felvásárlások és fejlesztések révén, gyors ütemben növekedett az ország legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatójává. Az akvizíciókért felelős vezetőként személyes sikeremnek is érzem, hogy a 2000. évre UPC Magyarország Kft. már elérte a komoly befektetéseket követő eredményes üzemeléshez szükséges, megfelelő méretgazdaságosságot, ami megteremtette az alapját annak, hogy új, interaktív távközlési és médiaszolgáltatásokat is bevezethessünk.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.