Üzleti tippek

Az év női menedzsere

A Gundel és a Figyelő 2001. szeptember 28-án immár másodízben rendezte meg exkluzív gáláját a gazdasági élet meghatározó szereplői részére, a TOP 200 című kiadvány megjelenése alkalmából. A rendezvényen - idén első alkalommal - díjat vehet át a legsikeresebb magyar női menedzser is, Benczédi Mihályné, a Magyar Államvasutak Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.



A szervezők és a támogatók egyaránt missziónak tekintik a nők nagyobb térnyerését a magyar üzleti életben, ezért idén először a legeredményesebb női menedzsernek is díjat adtak át. A TOP 200 soraiba tartozó vállalatok szeptemberig jelölhették a díjra egy vezető munkatársukat. A jelölés után a közönség választotta meg az év női menedzserét a Figyelőből kivágható szavazólapok és a FigyelőNeten elérhető szavazóprogram segítségével.

A 2000. év női menedzsere:

Benczédi Mihályné, a Magyar Államvasutak Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Az év női menedzsere 1Benczédi Mihályné

A Közgazdasági Egyetem elvégzése után mérlegképes könyvelői oklevelet szerzett és elvégezte az adótanácsadói tanfolyamot. 1990-től a MÁV Vezérigazgatóság vezérigazgató helyettese, a tavalyi évtől tagja a cég igazgatóságának. Irányítása alá tartozik a cég gazdasági feladataival foglalkozó szervezetek, a komplex pénzügyi és számviteli szabályozás és végrehajtás, valamint a MÁV informatikai stratégiájának kidolgozása.

Főbb eredmények 2000-ben.

Az üzleti tervben szereplőnél 5 milliárd forinttal kisebb veszteséggel sikerült a tavalyi évet lezárni. A cégen belül a pálya és nem pálya vasút számviteli szétválasztása, mely azt segíti elő, hogy a különböző területek eredményességét objektíven lehessen megítélni. A menedzsernő képviseli a MÁV Rt.-t a valamennyi európai országot tömörítő UIC-ben (Nemzetközi Vasútegylet) és tavaly a szervezetben elsőként nem anyanyelviként vőt választották meg a szervezet pénzügyi szekciójának elnökévé.

A 2000. év női menedzsere díjért a nyertesen kívül a következő üzletasszonyok versenyeztek:



Az év női menedzsere 2Csíkné Kovács Klára

A Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után szak közgazdasági képzést is szerzett, majd PHD-jét vállalati komplex szervezés és vezetés tudományból írta. Később külkereskedelmi felsőfokú szakképzettséget is szerzett.

1993-tól dolgozik a Unilever Magyarország Kft.-nél. Jelenleg Értékesítési és Trade Marketing Igazgató, az Igazgatóság tagja. A kereskekedelmi tevékenységet irányítja a vegyipari kozmetikai illetve élelmiszer területen.

Főbb eredmények 2000-ben:

Az Unilever – Bestfoods egyesülés kapcsán a két cég kereskedelmi

tevékenységének harmonizációja ezzel összhangban az értékesítési és trade marketing szervezet átalakítása illetve a kereskedelmi feltételrendszer egységes kialakítása. Óriási munka volt ,ami most is tart, de úgy érzem, hogy a csapat kiváló és ezt mutatják az

elért eredmények is. A szakmai munka mellett embernek maradni egy szervezet átalakításkor, hogy mindenki értse mi a dolga és az is köszönjön másnap, akinek el kell mennie. Szerintem ez a legnagyobb vezetői kihívás. Sikerült.

Az év női menedzsere 3Fehér Erzsébet

A Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar, Műanyag- és gumiipari szakon végzett, doktori fokozatát a polimer kémia és vezetés elméletből szerezte.

1978-tól a Pannonplast Műanyagipari Rt. vezérigazgatója, 1991-től az igazgatóság elnöke is. A Magyar Vegyipari Szövetség alelnöke, a Magyar Mérnökakadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Ipargazdasági Bizottság tagja

A 2000. év azért is mondható rendkívül érdekesnek, mert a társaság a hazai gyakorlatban ma még nem megszokott vállalatfelvásárlást hajtott végre: a belga tulajdonban lévő, Székesfehérváron működő gyárat októberben a magyar vezetésű cég szerezte meg. A 18 tagvállalatból álló Pannonplast csoport árbevétele 2000-ben 28,2 milliárd forint lett, amely az előző évi bevételt 35 százalékkal haladta meg. Ezzel az előző évek dinamikáját folytatta, négy év alatt a társaság árbevétele háromszorosára növekedett.

Az év női menedzsere 4Kelemen Irma

A Közgazdaságtudományi Egyetem Pécsi Tagozatán, tervező-elemző szakon végzett majd szakközgazdász képzése keretében a szervezés-vezetés szakot is elvégezte. Megszerezte az okleveles könyvvizsgálói és adószakértői képesítést, és részt vett a Nemzetközi Manager Központ cégfinanszírozási és tőzsdekurzusán.

1998. januárjától a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. gazdasági igazgatója. 2000-ben lett a top management, az igazgatóság tagja, mint a gazdasági területért felelős vezérigazgató helyettes. Irányítása alá tartozik a pénzügyi, adózási, számviteli terület, a tőzsdeügyek, a szervezés és az informatika.

Főbb eredmények 2000-ben.

A sörpiac bővülésének kiemelkedő részese volt 2000-ben társaságunk, piaci részesedésünk 26,5 százalékra emelkedett. Kiemelkedő színvonalú marketing kampányaink jelentős támogatást adtak márkáink ismertségi szintjének emeléséhez. Az irányításom alatt álló terület a kedvező finanszírozási források biztosításával és az informatikai háttér világszínvonalra való fejlesztésével járult hozzá a cégünk sikereihez.

Az év női menedzsere 5Szalay Dorottya

1980-ban a Budapesti Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, majd elvégezte a United States Information Service által szervezett “Conducting Business in English” szemináriumát, 1996-ban pedig MBA képesítést szerzett a University of Humberside egyetemen.

Jelenleg a UPC Magyarország Kft. vezérigazgató-helyetteseként a cég stratégiai, lobbi-, akvizíciós és kommunikációs tevékenységét irányítja. A Kábeltel és a Kábelkom egyesítésekor, 1998-ban lett a létrejött új cégcsoport, a UPC Magyarország ügyvezető igazgatója és vezérigazgató-helyettese.

Főbb eredmények 2000-ben.Az elmúlt évek során, a Kábelkom és a Kábeltel egyesülése, majd felvásárlások és fejlesztések révén, gyors ütemben növekedett az ország legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatójává. Az akvizíciókért felelős vezetőként személyes sikeremnek is érzem, hogy a 2000. évre UPC Magyarország Kft. már elérte a komoly befektetéseket követő eredményes üzemeléshez szükséges, megfelelő méretgazdaságosságot, ami megteremtette az alapját annak, hogy új, interaktív távközlési és médiaszolgáltatásokat is bevezethessünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik