Üzleti tippek

Kétszázak klubja – Figyelő TOP 200 Gála (archív)

A Gundel és a Figyelő 2001. szeptember 28-án immár másodízben rendez exkluzív gálát a gazdasági élet meghatározó szereplői részére, a Figyelő TOP 200 című kiadvány megjelenése alkalmából.

Kétszázak klubja – Figyelő TOP 200 Gála (archív) 1Kétszázak klubja – Figyelő TOP 200 Gála (archív) 2A Figyelő TOP 200 Gála a magyar gazdasági és politikai élet vezetőinek egyik legfontosabb találkozója, de több is annál: az előző üzleti év lezárását jelenti. Itt hozzák nyilvánosságra elsőként, mely magyar cégek érték el a legnagyobb bevételt, melyek a legeredményesebbek, és melyek fejlődtek leggyorsabban. A Gálán – idén első alkalommal – díjat vehet át a legsikeresebb magyar női menedzser is.



Támogatók

Főszponzor:



Támogatók:






Kizárólagos médiapartnerek:


PR tanácsadó:



Kik lehetnek tagok?

A Figyelő TOP 200 tagjává válni nem szubjektív döntésen múlik, hanem a tényleges gazdasági sikeren. A kétszáz vezető vállalat listája nemzetközileg elfogadott sztenderdek alapján készül, és objektíven méri az előző év gazdasági teljesítményeit. Itt csak az lehet a nyertes, aki a piacon megmérettetett és győzött.

Magyarország vezető cégeinek listája több egyszerű toplistánál. A kétszázak klubjába olyan vállalatok tartoznak, amelyeknek sikere döntően befolyásolja az egész magyar gazdaságot. Az összeállított listák nemcsak az árbevételről, az exportról és a nyereségről szolgálnak megbízható és pontos adatokkal, hanem a cégek eredményességéről is. A TOP 200 cégei ugyanúgy meghatározzák a hazai gazdaság alakulását, mint ahogy a Fortune magazin 500-as listáján szereplő vállalatok a világgazdaságét.

Díjak és díjazottak

Azok a cégek, amelyek a kétszázas élcsapatból is kiemelkednek, a Figyelő TOP 200 Gálán díjat vehetnek át. Idén díjat kap a legnagyobb árbevétel-növekményt elérő és az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő (legtöbbet fejlődő) cég, illetve az előző évhez képest az árbevétel alapján összeállított listán legnagyobb ugrást végrehajtó és a legnagyobb tőkearányos nyereséget elérő vállalat is.

A cégek egy ötödik, kevésbé számszerűsíthető kategóriában is versenyeznek egymással. Ettől az évtől kezdve díjat kap a közösségi célokért legtöbbet tevő társaság is. A “felelősségtudat-díj 2000” elismerést az a vállalat nyerheti el, amelynek társadalmi programjait és a civil közösségért végzett munkáját a szervezők és a Gála támogatói a legeredményesebbnek találják.

A szervezők és a támogatók egyaránt missziónak tekintik a nők nagyobb térnyerését a magyar üzleti életben, ezért idén először a legeredményesebb női menedzsernek is díjat adnak át. Egyéni díjkategóriáról lévén szó, a nyertes kiválasztása során szükségképpen kevésbé támaszkodhatunk kizárólag a mérhető adatokra, az ismertséget és a teljesítményt együttesen kell számításba venni.

A legeredményesebb menedzsernő megtalálásában a cégek véleménye és az objektív szempontok egyaránt szerepet játszanak. A jelölés és az alapozó kutatás lezárása után a közönség választja meg az év női menedzserét. A beérkezett pályázatokból a Figyelő szerkesztősége összeállított egy rövidített listát, s a rajta szereplő öt jelöltre szavazhatnak a Figyelő és a FigyelőNet olvasói. Voksolni a Figyelőből kivágható szavazólapokkal és az internet segítségével lehet szeptember 25-ig.

Az ötös lista:
• Benczédi Mihályné, a MÁV Rt. gazdasági vezérigazgató helyettese• Csíkné Kovács Klára, az Unilever Értékesítési és Trade marketing igazgatója• Fehér Erzsébet, a Pannonplast Műanyagipari Rt. vezérigazgatója, az igazgatóság elnöke• Kelemen Irma, a Brau Union Hungária Sörgyárak gazdasági igazgatója• Szalay Dorottya, a UPC Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója és vezérigazgató helyettese

Meghívottak

A díjátadás mellett a Figyelő TOP 200 Gála célja az is, hogy lehetőséget teremtsen a legnagyobb magyar vállalatok döntéshozóinak arra, hogy informális környezetben találkozzanak egymással, illetve a politikai élet vezetőivel. A rendezvényen a legnagyobb külföldi befektetők, a bankok és gazdasági kamarák is képviseltetik magukat. Meghívást kapnak a kormány tagjai, az állami pénzügyi és gazdasági szervezetek döntéshozói is, valamint a Budapestre akkreditált diplomácia szervezetek vezetői.



A TOP 200 számokban – 1999-es adatok alapján

A magyar GDP 40%-a


A 200-as listán szereplő cégek termelik a magyar GDP meghatározó részét. Ez elérte a nemzeti össztermék 40%-át.
Több, mint 10 ezer milliárd forint bevétel
A 133 ezer kettős könyvelésű cég 26 ezer milliárd forint árbevételt ért el, ennek 41%-a a TOP 200 cégeknél realizálódott.
53 milliárdos átlagos bevétel
A kétszáz legnagyobb bevételt elérő cég átlagos bevétele 53 milliárd forint volt. 1999-ben a listavezető cég 739 milliárd forint bevételt, a listát záró pedig 13 milliárd forint bevételt ért el. 2000-ben több mint 15 milliárd forintos árbevételt kelett elérni a listára kerüléshez.
100 milliárdos élboly
A bűvös 100 milliárd forintos határt 17 vállalat lépte át 1999-ben. Becslések szerint tavaly már több mint kéttucatnyi ilyen cég volt Magyarországon. 300 milliárd forintot, azaz egymilliárd dollárt meghaladó bevételt hat cég ért el tavalyelőtt.
420 ezer alkalmazott
1999-ben e cégeknél dolgozott a (kettős könyvelésű) magáncégeknél dolgozók több mint egyötöde.
1200 milliárd forint eredmény
Üzemi nyereségük 1999-ben 718 milliárd forint, adózás előtti eredményük 1200 milliárd.
22%-os bevétel-növekedés
E cégek árbevételének növekedése gyorsuló tempót mutat. Tavalyelőtt ez a mutató 22%-os volt, miközben az átlagos magyar cégek bevétel-növekedése 15%.
3700 milliárd forintos kivitel
Az országos áruexport 62%-át e cégek képviselik: a kétszázak kivitele 3700 milliárd.



A Gála előkészületei

A Figyelő TOP 200 Gála más szempontból is egyedülálló. A legnagyobb magyar cégek vezetői, valamint a gazdasági és politika élet szereplői idén először egy, a Budai Várban felállítandó sátorban adnak egymásnak randevút. A különleges, 1200 négyzetméteres sátrat a Nemzeti Galéria Oroszlános udvarában állítják fel. Hasonló sátrakban világszerte számos exkluzív rendezvényt tartanak, de Magyarországon ilyen gálarendezvényre még nem volt példa. A fűthető sátrat külön a TOP 200 Gálára gyártják. A 600 vendég kényelméről és szórakozásáról a helyszínen 220 közreműködő (fellépő, hostess, pincér és más szervező) gondoskodik majd.

A Gundel világhírű mesterszakácsa, Kalla Kálmán ebben az évben is egyedi kreációkkal készül a Gálára. A négyfogásos ünnepi vacsora összeállítása meglepetés, a különleges menüt a világon elsőként a rendezvény vendégeinek szolgálják fel. A menüsorban nemcsak a fogások váltják egymást: a vacsora alatt neves előadók élő jazz, latin és klasszikus háttérzenével gondoskodnak az ünnepi hangulatról.

Jegyrendelés és információ
Sawyer Miller Group
Tóth Krisztina
Telefon: 269-5828
Email: krisztina.toth@smg.hu


Ajánlott videó

Olvasói sztorik