Üzleti tippek

Stabil élboly – A Top 200 értékelése

Kétszázak klubja '99 A 200 legnagyobb vállalkozás tavaly tovább növelte súlyát a magyar gazdaságban, e cégek adták a kettős könyvvitelű cégek nettó árbevételének 41 százalékát, míg a kivitelből 62 százalékkal részesedtek. Az élmezőny első 13 helyén lényegében nem történt változás a korábbi ranglistához képest. A 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételűek köre 5 társasággal bővült, számuk így 17-re emelkedett. A bekerülési küszöb 14 százalékkal, 13,4 milliárd forintra nőtt.

Tízmilliárd forinttal, 53 milliárdra emelkedett tavaly a kétszázak átlagos nettó árbevétele. A bekerülési küszöb 14 százalékkal, 13,4 milliárd forintra nőtt. Ezt 28 új vállalkozásnak sikerült átlépnie, viszont csak minden másodikat találjuk az alaptáblázatban, mert a többi nem kívánta nyilvánosságra hozni adatait.

A TOP 200-as lista mediánja, vagyis a középen található vállalat nettó árbevétele az átlag felét sem érte el, amely a kétszázakon belüli árbevétel koncentráció további erősödését mutatja.

Tavaly veszélybe került a Mol Rt. 1992 óta tartó vezető szerepe; a társaság konszolidált adatainak szerepeltetésével tarthatta meg első helyét. Az Audi Hungária Motor Kft. lényegében megismételte kiemelkedő teljesítményét, csupán 2-3 százalékával maradt le a képzeletbeli dobogó első helyéről. A cég az egy évvel korábbi 2,5-szeres növekmény elérése után további 50 százalékkal emelte árbevételét, s tavaly a legnagyobb árbevétel-növekményt elérő vállalkozások listáját vezette.

Az IBM Storage Kft. mögé, a 4. helyre a Philips-csoport jött fel, helyet cserélve a Matávval. Mindkét cég konszolidált adatokkal szerepel a listán, árbevételük alig marad el a 400 milliárd forintos határtól.

KÉTSZÁZAK A GAZDASÁGBAN. A legnagyobb vállalkozások összesített adatait az előző évekhez hasonlóan a nem pénzügyi, kettős könyvvitelt vezető társaságok köréhez viszonyítottuk. A kétszázak nemzetgazdasági és az egyes ágazatokban elért súlyát, szerepét teljes körűen, az adataikat a nyilvánosságtól féltő cégeket is figyelembe véve számítottuk. Tavaly a 133 ezer kettős könyvvitelű vállalkozás együttes nettó árbevétele túllépte a 26 ezer milliárd forintot; a növekedés 15 százalékos. A kétszázak ennél jóval magasabb, 22 százalékos dinamikát értek el, s ezzel súlyuk 41 százalékos. Ágazatonként ez a részesedés tág határok között szóródik, a növekedési indexek értéke néhány százaléktól közel száz százalékig terjed.

A kettős könyvvitelű vállalkozásoknál tavaly 1 millió 928 ezer embert foglalkoztattak, 5 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a toplistán szereplők alkalmazottainak száma 420 ezer főre emelkedett, azaz éppen 5 ezerrel növelték létszámukat, arányuk 21,8 százalékot tett ki.

A saját vagyon szerint a 200 legnagyobb vállalkozás részesedése második éve 44 százalékos, ez kissé magasabb, mint a nettó árbevétel szerinti arányuk. Megállni látszik a kilencvenes évek közepe óta megfigyelt arányvesztési tendencia, amely az akkori 50 százalékról 1996-1997-ben 3-3 százalékpontos csökkenést okozott.

Az üzemi (üzleti) nyereségből a kétszázas listánkon szereplők tavaly – az egy évvel korábbival azonos mértékben – 57 százalékkal részesedtek és ezzel e nyereségkategóriában közel 718 milliárd forintot könyvelhettek el. Ez a 80 milliárdos profittöbblet 12,5 százalék bővüléséhez volt elegendő, amely 10 százalékponttal alacsonyabb a nettó árbevételük növekményénél. Ebből adódóan a kétszázak árbevétel-arányos eredménye a korábbi 7,3 százalékról 6,7-re esett vissza. Ugyanez a mutató tavaly az egész kettős könyvvitelt vezető gazdálkodó körben 4,8 százalék volt, amely viszont csupán 0,1 százalékponttal mérséklődött. A kettőt együtt értékelve: az elmúlt évben a toplistán kívüli cégek árbevétel-arányos eredménye kismértékben növekedett.

Az adózás előtti eredményt tekintve a kettős könyvvitelűek 24 százalékkal több profitot értek el, mint egy évvel korábban, ez összegszerűen 1200 milliárd forintot jelent. Ennél jóval alacsonyabb mértékben, 14 százalékkal növekedett az adózás előtti eredmény a toplistán szereplők körében. Ez az ütemkülönbség a korábbi 61 százalékos súlyukat 56 százalékra mérsékelte. A TOP 200-as körben a saját tőke növekedése tavaly szintén 14 százalékos volt, így a saját tőkéhez viszonyított adózás előtti eredmény az utóbbi két évben 15,4 százalékot tett ki. Az eszközarányos eredmény a toplistán kívüli cégeknél emelkedő tendenciát mutat.

A legnagyobb vállalkozások a legdinamikusabb fejlődést az adózás előtti eredmény javulásában érték el, részesedésük a teljes vállalati kör hasonló eredményében 59 százalékot tett ki. 1998-ban még a kétszázak hozták az adózott eredmény kétharmadát. A tavalyi 600 milliárdos ilyen eredményük az összes eszközhöz (a mérlegfőösszeghez) viszonyítva csupán 7,5 százalékot tett ki, az egy évvel korábbi 8,3 százalék után.

KÉTSZÁZAK EGYMÁST KÖZT. Külön táblázatba gyűjtöttük ki azokat a cégeket, amelyek nettó árbevételük növelésével a legtöbb helyezéssel kerültek előbbre a kétszázas listán. Tavaly 44 pozíció javítása volt a rekord, ezt viszont két vállalat is produkálta: a Peugeot Hungária Kft. a 169. helyről a 125., a Vimpex Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. pedig a 131. pozícióból a 87. helyre jött fel. A Bellis Gyógyszerkereskedelmi Rt. 1998-ban még a lista legutolsó mezőnyében szerepelt, míg tavaly, 42 helyezést emelkedve, a 156. helyre került. Közel másfélszeresre növelve forgalmát a Humantrade Rt., amellyel a lista középmezőnyébe jött fel. A legnagyobb pozíciónyertesek sorában még három autóforgalmazó céget és két további kereskedelmi vállalkozást találunk, helyezésüket 30 körüli pozícióval javították a rangsorban.

Néhány éve megfigyelhető a kétszázakon belüli pozíciónyerés mérséklődése. 1997-ben még 4 cég ugrott előbbre 44-nél többet, 1998-ban pedig 3 vállalkozás. A Flextronics International Kft. (korábbi nevén Neutronics HTR) tavalyelőtt egyenesen a 37. lett a rangsorban, ezzel 70 pozícióval a legtöbbet javított a helyezésén. A Flextronics most, bevételét megkétszerezve, már az előkelő 14. helyen, a 100 milliárd forint árbevételt meghaladó vállalkozások között szerepel. 1997-ben pedig a Betonútépítő Nemzetközi Építőipari Rt. még 75 nyert pozíciószámmal vezette a legtöbb pozíciót nyerő vállalkozások listáját.

Összegyűjtöttük a kétszázasok klubjába újonnan bekerülő társaságok közül azokat, amelyek nettó árbevételük növelése révén a legnagyobb előrelépést tették meg. A TOP 200 között megjelent új vállalkozások közül a Zwack Unicum Rt., meghatszorozva árbevételét, 15 milliárd forinttal a 164. a listán. Egy évvel korábban az 1100. helyet foglalta el a kettős könyvvitelt vezető cégek sorában.

Két építőipari vállalkozással is bővült a kétszázas lista. Az Arcadom Építőipari Rt. a 770 feletti mezőnyből 21,5 milliárd forintos árbevétellel a 117. helyre került. Ehhez nettó árbevételének több mint hatszorosát érte el. A Kész Kft. megduplázta árbevételét és a 305. helyről került a kétszázas rangsor 142. pozíciójára.

A bővülő lista új szereplőinek négyes csoportját gépipari cégek – a Zoller Electronic Vác Kft., az Alcoa Európai Keréktermék Gyártó Kft., a Delphi Packard Hungary Kft. és a LUK Savaria Kuplunggyártó Kft. – alkotják. Az újonnan bekerülők közül két kereskedelmi cég szerepel a legnagyobb pozíciónyertesek listáján. A Tabán Trafik Kereskedelmi Kft. a 124. helyre, míg a Tisza-Coop Rt. a 147. jött fel. Mindössze 23 hellyel maradt le a korábbi kétszázas listáról a Taurus Mezőgazdasági Abroncs Kft., viszont tavalyi teljesítménye alapján a 138. pozíciót foglalta el.

A nettó árbevétel csökkenése miatt a legtöbb pozíciót vesztett vállalkozások listájának élén két építőipari társaságot találunk. A 62. pozícióról 107 hellyel került hátrébb a Betonútépítő Nemzetközi Építőipari Rt., amely 1997-ben még a legtöbb pozíciót nyert vállalkozások listáját vezette. A Magyar Építőipari Rt. 81 helyezést veszített, és a TOP 200-as listára még éppen felkerülve a 200. lett. Az Alfa Kereskedelmi Kft. mindkét listán közvetlenül az előbbi cég előtt szerepel, vesztett pozícióinak száma 90.

KÉTSZÁZAK ÁGAZATONKÉNT. A nemzetgazdasági ágak és ágazatok nettó árbevétel szerint vezető vállalatai – csupán két ágazat kivételével – tavaly rendre ugyanazok a cégek voltak, mint egy évvel korábban. A Pick Szeged Rt.-t az élelmiszeripar legnagyobb vállalkozásaként üdvözölhetjük. A Shell Hungary Kereskedelmi Rt. adatai nyilvánosságra hozatalával már 1998-ban is a jármű- és üzemanyag kereskedelem éllovasa lehetett volna az akkori közel 80 milliárd forintos árbevételével. Forgalmát most 28 százalékkal bővítette, s átlépve a 100 milliárd forintos határt, maga mögé szorította az Opel Autóforgalmazó Kft.-t. Korábban az építőipar vezető cégei változtatták gyakrabban helyezésüket. Tavaly a Magyar Aszfalt Kft. másodízben biztosan tartotta első helyét a Strabag Hungária Építő Rt. előtt.

1999-ben tovább bővült azon ágazatok sora, amelyeknek nincs képviselője a kétszáz legnagyobb vállalkozás között. Mezőgazdasági vállalkozás nem került a toplistára. Az ágazatban továbbra is a Bólyi Mezőgazdasági Rt. a legnagyobb, a 217. helyet foglalja el. Hasonló a helyzet a Rotary Fúrási Kft. esetében a bányászatban, valamelyest hátrébb sorolódva az előbbinél.

Két évvel korábban a System Consulting Befektetési Rt. képviselte az ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágat; adatainak közléséhez hozzájárulva, most mindössze 8 pozícióval maradt le a toplistáról, s helyette nem érkezett más.

Két ágazat – a nem fém ásványi termékek gyártása, illetve a textil-, ruha- és bőrgyártás – vezető vállalkozását adataik titokban tartása okán nem találhatjuk meg a TOP 200 cégei között. A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a bútoriparnak, az egészségügyi és oktatási nemzetgazdasági ágaknak a korábbi évekhez hasonlóan továbbra sincs képviselője az élmezőnyben.

KÉTSZÁZAK A KIVITELBŐL. Az ország áruexportja – amely második éve közel azonos a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások exportjával – tavaly meghaladta az 5900 milliárd forintot, a növekedés 20 százalékos. A kétszázak kivitele 3700 milliárd forintra nőtt, s ezzel 62 százalékra emelkedett súlyuk e téren. Az összes exportnövekmény 90 százalékát a TOP 200-ba tartozók produkálták. Ehhez a kiemelkedő teljesítményhez kivitelük 30 százalékkal való emelésével jutottak. Ágazatonként vizsgálva a legnagyobb vállalatok exportban elfoglalt súlyát, a gépipar teljesítményét kell első helyen megemlíteni. Tavaly az összes export több mint a fele került ki ezen szektorból, s ebből a legnagyobbak 84 százalékos részesedést értek el. A kétszázak súlya a vegyiparban, ahol a tavalyi export 500 milliárd forint fölé emelkedett, megközelítette a háromnegyedest. Nagymértékű, 45 százalékos a toplistán szereplő élelmiszeripari vállalkozások részesedése is.

Összeállításunk elsődleges célja, hogy a kétszázak teljesítményét az adatok tükrében mutassuk be, ezért külön nem elemezzük az ipari vámszabad területek vállalkozásait. Tény viszont, hogy míg ezek a cégek az 1997. évi összes exportból 27 százalékkal részesedtek, addig arányuk az elmúlt évben 43 százalékra emelkedett. Elmúlt évi 2559 milliárd forint értékű kivitelük döntő hányadát a kétszázak között található cégek állították elő. A koncentrációra jellemző, hogy az első öt legnagyobb vámszabad területen működő cég adta az összes ilyen típusú kivitel csaknem háromnegyedét. Ezek összes exportnövekménye meghaladta az 540 milliárd forintot, amely 40 százalékos növekedésnek felel meg.

KÉTSZÁZAK SAJÁT TŐKÉJE. A kétszázak a kettős könyvvitelt vezető, nem pénzügyi vállalkozások saját tőkéjének 44 százalékát adták tavaly. Arányuk néhány százalékkal magasabb a nettó árbevétel szerint számítottnál, viszont a korábbi évhez képest részesedésük mértéke ennél a mutatónál nem változott. A nemzetgazdaság vizsgált viszonyítási körében az elmúlt évben 9900 milliárd forint saját tőkét regisztráltak, amely 15 százalékos növekedést mutat.

Ágazatonként az eltérések jelentősek. A gép, műszer- és járműgyártásban 35 százalékkal nőtt a saját tőke, a legnagyobbaknál pedig a 45 százalékot is meghaladta a növekmény, így a kétszázak aránya ugrásszerűen, 58-ról 63 százalékra emelkedett. Lényegében nem változott az energetikai szektorban a kétszázak 83 százalékos részesedése. A posta és távközlés vállalkozásai megőrizték a korábbi 86 százalékos súlyukat.

KÉTSZÁZAK EREDMÉNYMUTATÓI. Az adataikat részben nyilvánosságra hozó és a toplistán is szereplő vállalkozások közül tavaly tíznél több cég kérte eredménymutatóinak titokban tartását. Kívánságukat figyelembe vettük, nyereségadataikat viszont az ágazati összesítések – és így a TOP 200 aggregált számai – tartalmazzák.

A kétszázak eredménymutatók szerinti súlyát fő vonásokban korábban bemutattuk. A legnagyobb üzleti eredményt elért cégek listáján – a korábbi évhez hasonlóan – az első helyen a Matáv áll, a Mol pedig a harmadik. Az ezüstérmes helyezést az Audi Hungária Motor Kft. a korábbi negyedik helyről érte el, nettó árbevételével azonosan, másfélszeresére növelve üzemi eredményét. Az Opel Magyarország Járműgyártó Kft. jött fel a negyedik helyre. Az IBM Storage Kft. üzemi eredménye tavaly 30 milliárd forinttal, 42 százalékkal csökkent, így a második helyét az ötödikkel kényszerült felcserélni. Az üzemi eredmény szerinti rangsorban a hatodik helyét megtartotta a Westel 900 Rt. Utána közvetlenül a lista harmadik távközlési szereplője, a Pannon GSM Rt. került. A Richter 1998-ban is a kilencedik helyen állt, viszont konszolidált adatával a Siemens Nemzeti Vállalat leszorította az Elmű Rt.-t a tízes listáról.

A legnagyobb adózás előtti eredmény 1998-ban alig haladta meg a 70 milliárd forintot, ezzel az IBM Storage Kft. vezette a listát. Tavaly ennek ötödrészét sem érte el, s ezzel a 10. helyre esett vissza. Ezúttal a Matáv lett első, 100 milliárd forinttal, profitjának 49 százalékos növelésével. Ugyanilyen bővüléssel az Audi a negyedik helyről a másodikra került. A harmadik pozíción szereplő Mol a korábbinál 20 százalékkal kevesebb adózás előtti eredményével is megtartotta helyezését.

Az előző három vállalkozás, illetve a 4. helyen lévő Opel Magyarország Járműgyártó Kft. ugyanilyen sorrendben követik egymást az adózott eredményt elérő vállalkozások listáján is. Összesen tizenhárom cég adózás előtti eredménye lépte át a 10 milliárd forintos határt. Ezek közül az egy évvel korábbi 9. helyről feljött Westel 900 Rt. nyereségének több mint 2,5-szeresével, 31 milliárd forinttal az 5. helyet szerezte meg. A hatodik helyen továbbra is a Richter áll, tavalyi adózás előtti eredménye 18 milliárd forint. Hét vállalkozás ilyen típusú eredménye a 10 és 13 milliárd forintos sávban helyezkedik el.

KÉTSZÁZAK ALKALMAZOTTAI. A TOP 200 cégeit bemutató alaptáblázat gazdasági mutatói közül a legnagyobbak a foglalkoztatott létszám szerint koncentrálják a legkevésbé a termelési tényezőket. A kétszázak létszámaránya az ágazatok többségében növekedett. A legdinamikusabb bővülés a gépiparba tartozó kétszázasoknál regisztrálható: az itt foglalkoztatottak száma 7 ezerrel nőtt, így minden harmadik ember a legnagyobbaknál dolgozott az ágazatban. A nagy- és kiskereskedelemben foglalkoztatottak létszámának csupán 13 százaléka dolgozott a kétszázaknál (35 ezer fő), viszont az itteni létszámbővítés révén 7 ezerrel több ember kapott munkát, ezenkívül további 4 ezer kereskedelmi alkalmazottal növelték létszámukat a TOP 200-on kívüli cégek is.

A legnagyobb növekményt elérő cégek listájának élén öt céget is találunk, ahol tavaly ezer embernél is többet alkalmaztak, mint korábban; többségüknél a bővítés a 40 százalékot is meghaladta.

A két legnagyobb létszámú vállalkozás, a MÁV és a Magyar Posta Rt. együttesen 100 ezer embert foglalkoztatott. Az előbbinél 1200 fővel, 56 ezerre csökkent a foglalkoztatottak száma, az utóbbinál nem történt változás.

A harmadik legnagyobb létszámú cég, a Mol, tavalyi konszolidált adatai szerint – 2 százalékkal növelve a létszámot – 20,5 ezer főt foglalkoztatott. Ily módon az 1998-ban még a harmadik legnagyobb létszámú Matávot előzte meg a sorban; az utóbbinál 16 ezer embert alkalmaztak, ugyanannyit, mint a Videoton Holding Rt.-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik